El president de PIMEC ha reclamat al Govern i l'executiu espanyol que siguin "absolutament generosos" en els ajuts a les empreses perquè la seva previsió inicial que tanquin un 20% de pimes per la Covid-19 "podria quedar curta". En una entrevista amb l'ACN, Josep González diu que "tots els esforços que facin les administracions per aturar la caiguda d'empreses seran pocs" i avisa que fer "restriccions" en el suport econòmic "seria un mal enfocament". Això sí, González diu que el deute és "esfereïdor" i que per evitar "hipotecar" les properes generacions cal fer retallades en despeses "supèrflues". "Un AVE a Conca és una barbaritat", es queixa, afegint que caldrà congelar sous a funcionaris. "La necessitat obliga", diu.

"Aquest any no es podrà ser generós amb els funcionaris", admet González, que afirma que encara que això pugui generar "descontent" cal "una certa realitat". "Fins i tot crec que cal revisar els increments de funcionaris al país", afegeix. González també creu que cal "tornar a equilibrar el sistema de pensions" i veu bé que es bonifiqui a les persones que decideixin jubilar-se més tard.

"Davant d'una pandèmia com aquesta no valen pegats petits", assegura el president de la patronal de les pimes, que diu que ara "toca fer-ho bé" i exigeix que hi hagi un grup d'experts independents que –a diferència de l'anterior crisi- assessori els governs sobre les millors mesures a prendre.

En l'anterior crisi, recorda González, els governs van optar per retallades en educació i sanitat, "però ara és diferent". "El capítol sanitari no només no es pot retallar, sinó que s'ha de potenciar", exigeix el president de les pimes, que també veu important mantenir el suport empresarial, amb ERTO durant més temps que se centrin més en els percentatges de bonificació que en els sectors concrets.

"Si no som generosos, ens caurà molta més empresa, i això vol dir costos socials, treballadors als que haurem de pagar l'atur, gent que no tindrà feina, activitat que es perdrà", afirma González. El president de PIMEC destaca que quan es fan inversions s'ha de mirar "el retorn que tenen", i que en el manteniment de les empreses l'Estat hi té un interès fins i tot "egoista" per evitar "més problemes".

Inversions desproporcionades

En canvi, carrega contra les "inversions desproporcionades i sense cap justificació" que durant "molts anys" s'han fet a l'Estat, i que han engreixat un deute que ara veu insostenible. González cita les radials de Madrid, els AVE que no són rendibles o el projecte del Castor com a projectes fets "només per la grandesa d'alguns" i que ara s'han de pagar.

Però davant de la pèrdua de recaptació, González rebutja apujar impostos, almenys per a les pimes. "No té cap sentit que les nostres pimes paguin el doble d'impost de beneficis que les grans empreses", avisa. El president de PIMEC admet que augmentar taxes seria una manera d'ingressar més per "la vida ràpida i fàcil" però podria tenir "reaccions contràries al que seria convenient". "

Un lloc a la taula negociadora

A l'entrevista amb l'ACN, González reitera que PIMEC té dret a seure a la taula estatal de negociació dels agents socials perquè té una elevada representativitat, i que hi podria representar no només les pimes catalanes, sinó també les d'altres punts de l'Estat. "Representem molt l'entorn de la pime, que a nivell de les taules estatals ho està molt relativament", afirma.

González explica que la ministra de Treball, Yolanda Díaz, va dir-los que "atendria molt bé el tema" però la patronal es prepara per anar als tribunals, si és necessari. "La ministra ens va parlar com mai ens havia parlat ningú de l'administració, i ho hem de valorar i reconèixer. Li donem un vot de confiança. Però tampoc voldríem perdre certs mecanismes", remarca.

En tot cas, González vol que, abans d'acabar el seu mandat al capdavant de la patronal, PIMEC ja es pugui asseure a la taula negociadora. "Em queden dos anys de mandat, m'agradaria poder acabar aconseguint aquesta fita", conclou.