El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha assegurat aquest dijous que si bé Europa està fent una gran tasca durant aquesta etapa de crisi encara “té molts deures al davant”. En aquest sentit, Goirigolzarri ha destacat que la UE necessita reforçar la seva autonomia estratègica en àmbits crucials per al futur com l'energètic, la defensa o la tecnologia a més d'integrar-se completament en àmbits com el tercer pilar de la Unió Bancària o en matèria fiscal.

Així ho ha assegurat el president del primer banc de l'Estat en el marc de la Reunió Anual del Cercle d'Economia on també ha comentat que tot i aquests deures pendents, la millor resposta que es pot donar als desafiaments actuals és “apostar per més Europa” i ha afegit que des de l'esclat de la guerra a Ucraïna “Europa està donant la millor versió de si mateixa”. Goirigolzarri ha intervingut al Cercle al costat de José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica.

Sobre la situació actual de l'Estat, Goirigolzarri ha explicat que el país es troba davant d’una oportunitat única d'atacar les vulnerabilitats de l'economia i emprendre un procés de transformació finançat per uns fons externs com són els NextGenerationEU. En aquesta línia, ha posat com a exemple capital la necessitat de millorar la productivitat, cosa que s'ha de basar en polítiques d'oferta que, alhora, són sinònim de reformes, com, per exemple, la del sistema de pensions o en les regulacions que no propicien la creació de noves empreses. En aquest punt, ha assenyalat que es necessiten regulacions que “han d'intentar atreure els creadors de riquesa”, per agregar que “els autèntics agents de la concreció d'aquests avenços són els empresaris”.

Presidente CaixaBank Jose IGnacio Goirigolzarri presidente Telefonica Jose Maria Alvarez-Pallete CErcel d'Economia - Efe
Goirigolzarri i Álvarez-Pallete durant la seva intervenció al Cercle d'Economia - Efe

Europa ha de fer un pas endavant

Per la seva part, Álvarez-Pallete, ha assegurat que el món està assistint al “naixement d'una nova era” que obligarà Europa a fer un pas endavant en diferents àmbits. “En aquesta nova era, i per a reforçar la nostra autonomia estratègica, a Europa haurem d'abordar nous paradigmes. Entre ells, l'energètic, al mateix temps que accelerem la transició ecològica; sobre la seguretat i la ciberseguretat, que han cobrat una rellevància crítica; sobre la sobirania digital i l'ús de les dades; i sobre les relacions comercials i la cadena de subministrament”, ha exposat.

Abundant en aquesta idea, Álvarez-Pallete ha afirmat que “el poder d'un país o regió queda determinat pel control dels fluxos de persones, de béns, diners i dades, i les dependències que aquests generen entre països”. I ha afegit que aquesta idea és “clarament visible en l'àmbit tecnològic, perquè la tecnologia no sols proporciona progrés, sinó que és una font de poder per a qui la controla, i aquest és un gran tema pendent a Europa”.

Al mateix temps, ha emfatitzat la contribució de la digitalització i la tecnologia per a aconseguir un món més sostenible. “La digitalització i la sostenibilitat van plegats i el nostre sector és crucial per a la transició verda. Les tecnologies i els serveis digitals impulsen la descarbonització i fan més ecològiques les nostres economies. Poden reduir les emissions en més d'un terç de la reducció del 50% requerida per al 2030, ajudant altres indústries a ser més sostenibles i reduir la seva petjada ambiental”, ha precisat, per a concloure: “Si volem continuar creixent de manera sostenible, hem de recolzar-nos en les oportunitats que ens brinda la digitalització”.