El panorama és cru, però Catalunya va bé. Aquest seria el millor resum de l’Informe Anual de l’Economia Catalana 2021, que s’ha presentat aquest dilluns al matí. L’encarregada d’aprofundir en aquest informe ha estat la directora general d’Anàlisi i Prospectiva Econòmica, Marta Curto; mentre que el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, n’ha fet una lectura política i ha mirat de subratllar quins són els elements més destacables d’aquest informe. El cas és que l’economia catalana sobreviu a l’entorn global incert gràcies al turisme i a les exportacions. Són les dues coses que han permès l’economia catalana sortir amb èxit de la pandèmia del coronavirus; així com mantenir el vaixell sobre les aigües remogudes de la inflació. És més, l’economia catalana va créixer un 5,8%, mentre que l’espanyola ho va fer en un 5,1% i la zona euro en un 5,4%.

“Algú podia imaginar-se que després d’una pandèmia que durant molts mesos va provocar restriccions en el moviment de les persones i confinaments domiciliaris, i d’una guerra al cor d’Europa, l’atur es reduiria a Catalunya?”, s’ha preguntat de manera retòrica el conseller durant la presentació d’aquest informe. Marta Curto ha reconegut que al Govern li molesta que la taxa d’atur a Catalunya tingui dues xifres (11,6%), i ha assegurat que la intenció del Departament és reduir-la encara més. Però ha destacat que la xifra d’atur es trobava al 12,6% a Catalunya abans que la covid comencés a circular per tot el planeta. El cas és que tots els grans sectors econòmics van anotar creixements l’any 2021. Els majors augments van correspondre al sector dels serveis (6,3%) i la indústria (5,6%), mentre que la construcció i l’agricultura van registrar increments més moderats (1,8% i 1,5%, respectivament).

Giró ha volgut destacar que les dades presentades permeten constatar que “el teixit econòmic català i les seves empreses estan en bona forma”, i que Catalunya està entrant “en una nova fase de l’economia mundial caracteritzada pel gran nivell d’incertesa”. Segons el conseller, l’element més pertorbador que plana ara sobre l’economia de gairebé tots els països del món és la inflació. En aquest sentit, ha dit que el Banc Central Europeu té la missió de mantenir la inflació per sota del 2%. “Haurà de tenir la precisió d’un rellotger per controlar la inflació i intentar que cap país entri en recessió”, ha apuntat el cap del Departament. El conseller també ha apuntat que tot indica que el futur serà encara més complicat que el present, però ha promès que a seva conselleria treballarà “per la recerca i la innovació per generar ocupació i prosperitat entre els diversos equilibris del país”.