El conseller d'Economia del Govern, Jaume Giró, ha reestructurat el departament i ha creat la Secretaria d'Assumptes Econòmics i de Fons Europeus, tal com ja va avançar divendres passat a la reunió anual del Cercle d'Economia, amb la qual busca donar prioritat a la gestió dels fons europeus. La creació d'aquesta secretaria es complementa amb la creació de la Direcció General de Fons Europeus, que liderarà Mariona Sanz i que s'encarregarà de la gestió dels fons Next Generation de la UE, segons ha aprovat el Govern en la reunió setmanal celebrada aquest dimarts.

La nova Secretaria d'Assumptes Econòmics i Fons Europeus, al capdavant de la qual hi ha Matilde Villarroya, substitueix l'antiga Secretaria d'Economia, i es crea per "donar resposta a un dels principals reptes d'aquesta legislatura: la gestió dels fons europeus", subratlla el Govern en un comunicat. En aquest sentit, Giró ja va reclamar a l'Estat la cogestió dels fons europeus durant la reunió del Cercle, i va cridar els empresaris a fer front comú amb el Govern per evitar que la Generalitat fos una gestora dels fons europeus.

Així doncs, aquesta secretaria s'encarregarà de coordinar la política econòmica del Govern i també de dirigir, planificar i coordinar les seves actuacions en matèria de fons europeus, mentre que la Direcció General de Fons Europeus serà l'encarregada de negociar amb l'Estat "l'assignació de recursos dels fons europeus" i es relacionarà també amb la Comissió Europea per fer el seguiment corresponent d'aquests fons. Per a aquesta missió, el Govern ha nomenat directora general de Fons Europeus Mariona Sanz, que ha estat cap de programes europeus d'Acció entre el 2005 i el 2010 i des del 2018 era directora de Girbau LAB i de màrqueting estratègic del grup Girbau, entre d'altres responsabilitats.

També penjaran de la Secretaria d'Assumptes Econòmics i Fons Europeus la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació ―que abans depenia de la secretaria general― i la Direcció General d'Anàlisi i Prospectiva Econòmica, abans anomenada Direcció General d'Anàlisi Econòmica. D'aquesta manera, el nou decret d'estructura del Departament d'Economia aprovat aquest dimarts divideix l'estructura del departament en cinc grans àrees: quatre secretaries ―General, Hisenda, Difusió i Assumptes Econòmics i Fons Europeus― i la Intervenció General.

El decret manté entitats autònomes com Infraestructures.cat, l'Idescat, l'ATC o l'EAJA ―la qual està en procés de transformació en la societat anònima Loteries de Catalunya― sota el paraigua d'Economia, i també segueixen vinculades al departament l'ICF i l'Autoritat Catalana de la Competència.

D'altra banda, dependran de la secretaria general les direccions generals de Patrimoni, Pressupostos, Política Financera, Assegurances i Tresor i de Contractació Pública, així com el Gabinet Tècnic i els serveis territorials del departament. La Secretaria d'Hisenda manté l'estructura bàsica, encara que desapareix de l'organigrama la Direcció General de Planificació i Estudis Fiscals.