La Generalitat destinarà 525 milions d'euros al retorn de la paga extra del 2013 i a l'increment del 2% del sou dels funcionaris, aprovat pel Consell de Ministres la setmana passada. La Generalitat ho ha decidit després de celebrar la primera reunió de l'any de la Mesa de la Funció Pública (MEPAGC), que ha acabat sense acord. L'augment del salari dels treballadors públics té un import total de 200 milions d'euros i es farà efectiu al mes de febrer. Pel que fa als 325 milions d'euros del 60% de la paga extra pendent del 2013, els sindicats han pressionat l'Executiu perquè els funcionaris puguin disposar d'aquests diners durant el primer trimestre però de moment no hi ha una data concreta. Fonts del Departament recorden que l'acord signat amb els sindicats l'any 2018 preveu que la transferència es faci al llarg del 2020.

Aquestes xifres s'inclouen en el projecte de pressupostos que la Generalitat preveu aprovar aquesta setmana. Està previst que en les pròximes setmanes se celebri el debat a la totalitat dels comptes per al 2020, pactats amb Catalunya En Comú Podem i que contemplen un increment de la despesa de més de 3.000 milions d'euros.

En declaracions als mitjans, la secretaria general d'Administració i Funció Pública del Govern, Annabel Marcos, ha assegurat que l'Executiu està "content" d'haver presentat la proposta que significa "un augment del salari dels treballadors i una recuperació de drets". "Sortim amb un to positiu que era necessari", ha dit.

L'administració catalana ha acceptat la petició dels sindicats de fer un sol abonament dels diners que es deuen des del 2013. La Generalitat no ha concretat, però, en quin moment de l'any es farà efectiu. Joan Maria Sentís, coordinador de l'Àrea Pública de CCOO de Catalunya, ha insistit a assegurar que "cal fer el pagament durant el primer trimestre" i ha criticat el Govern per no haver portat un calendari concret més enllà d'assegurar que es cobrarà al llarg del 2020. Segons l'acord firmat fa dos anys, la paga extra pendent del 2014 es cobrarà en dues parts: una primera meitat al llarg del 2021 i l'altra meitat durant el 2022, tal com es va acordar amb els representants dels treballadors fa dos anys.

Discrepàncies sobre el personal laboral

D'altra banda, el Govern ha confirmat que destinarà 200 milions d'euros més per apujar els sous dels treballadors públics un 2% amb efectes retroactius a l'1 de gener i preveu fer-ho durant el primer trimestre a través d'un decret llei. En funció de l'increment del PIB aquest augment pot arribar a ser d'un 1% addicional a partir de l'1 de juliol. Aquestes retribucions es van pactar entre els sindicats majoritaris i el govern espanyol la setmana passada.

Cap dels tres sindicats – IAC, CCOO, UGT – ha signat aquest punt perquè no s'ha inclòs les 11.000 persones que formen el personal laboral de la Generalitat. L'administració ha proposat que l'increment del 2% del sou es negociés en un altre espai, ara que s'ha obert les converses sobre el setè conveni d'aquest col·lectiu. "No ens han garantit que l'aplicació fos igual per personal laboral que el personal funcionari", ha explicat Esteve Sánchez, coordinador de la UGT a la mesa.

De la mateixa manera, Joan Maria Sentís, coordinador de l'Àrea Pública de CCOO de Catalunya ha assegurat que després d'anys de "retallades" i de pèrdua de poder adquisitiu no és pot acceptar que s'aboni l'increment d'aquest any als funcionaris i, en canvi, es "deixi de banda" al personal laboral. "No entenem per què el Govern s'han encaparrat en no fer-ho", ha afegit.

D'altra banda, la portaveu de la IAC, Assumpta Barbens, ha assegurat que l'augment del 2% del salari és "totalment insuficient" i ha criticat que l'increment variable de fins a l'1% del sou vagi en funció de l'augment del PIB.