Des que Nissan va anunciar el tancament de les plantes catalanes ara farà un mes, que els màxims representants del govern català i espanyol han estat molt durs a l'hora de parlar de la multinacional japonesa. Amb tot, no quedava clar què es podia fer i què s'estava fent per mirar de fer canviar d'opinió l'empresa, però en la comissió conjunta d'Empresa i Treball al Parlament s'han començat a posar les cartes sobre la taula. Segons ha explicat la consellera d'Empresa Àngels Chacón, el govern espanyol i la Generalitat van oferir a finals de febrer a Nissan invertir 100 milions d'euros dels 400 que costaria portar un nou vehicle a la planta de la Zona Franca de Barcelona per evitar el tancament de les factories catalanes.

Chacón ha explicat que el suport s'estendria a tota la xarxa de proveïdors de l'ecosistema i que té l'objectiu de fer evident a la direcció del Japó que a les instal·lacions catalanes "hi té una plataforma perfecta per impulsar la producció de nous vehicles elèctrics". La consellera ha explicat que la proposta s'ha treballat de manera conjunta i consensuada amb la direcció i les administracions i institucions implicades i que es condiciona a la inversió per a la producció d'un nou model a Barcelona que "garanteixi la continuïtat de la planta".

L'aportació de la Generalitat es concretava en un pla de suport a la xarxa de proveïdors per als anys 2021-2025 dividit en 16,2 milions d'euros a fons perdut i 10.670.000 en préstecs, préstecs participatius i cobertura de garanties. Chacón també ha recordat les últimes ajudes anunciades van ser sis milions d'euros -tres de la Generalitat i tres del govern espanyol- per a la inversió en una nova planta de pintura, valorada en 70 milions d'euros.

Els reclams

La direcció de Nissan, que estava citada a comparèixer a la comissió, no ha volgut presentar-s'hi al·legant un conflicte d'interessos ara que es començaran les negociacions amb els treballadors per tancar les plantes. La plantada al Parlament no ha agradat gens als treballadors del comitè d'empresa de Nissan, que sí que han assistit a la comissió, i tampoc als parlamentaris, que ho consideren una falta de respecte i de transparència.

En aquest sentit, la consellera ha tornat a exigir a la companyia que presenti una memòria justificativa de la seva decisió, així com "interlocució directa" amb la direcció de Japó, i considera que tot plegat és "una deslleialtat".