Gas Natural Fenosa ha registrat un benefici net de 930 milions en els nou primers mesos, el que suposa una caiguda del 15% respecte al mateix període de l'any passat. Una xifra fortament condicionada per un entorn macroeconòmic "molt exigent" i per l'impacte directe de 117 milions de la depreciació de les divises dels països sud-americans. Amb especial comportament negatiu del real brasiler i el pes colombià. Durant una conferència amb analistes, el conseller delegat, Rafael Villaseca, ha assegurat que Gas Natural es troba "perfectament en línia" amb l'objectiu de beneficis fixat. Alhora, espera una millor evolució tant dels tipus de canvi de les divises que "han tocat terra i milloraran clarament" com a "l'estabilització" dels preus de les matèries primes energètiques. 

Per una banda, gràcies a la plusvàlua de 50 milions que està prevista obtenir pel tancament de la venda del 20% de la participació de GNL Quintero de Xile acordada amb Enagás i pendent de tancar-se durant aquesta primera quinzena de novembre. Per l'altra, la multinacional presidida per Isidre Fainé confia en "recuperar" 45 milions per l'aplicació de les noves tarifes de distribució de gas a l'Argentina abans de què s'acabi l'any. També s'espera obtenir altres ingressos "no recurrents" pel compliment de la sentència del Tribunal Suprem sobre el bo social elèctric. 

Objectiu: entre 1300 i 1400 milions de benefici

En aquest entorn complex, l'Ebitda (resultat abans d'impostos, amortització i despeses financeres), ha estat de 3.640 milions, un 6,8% menys. Sense l'impacte de la depreciació de les divises, el resultat hauria caigut un 3,8% (tres punts percentuals menys). En línia amb el pla estratègic 2016-2020, Gas Natural estima que es tanqui l'exercici 2016 amb un benefici d'entre 1300 i 1400 milions i un Ebitda proper als 5.000 milions. En aquest últim trimestre, Gas Natural ha adquirit el 37,88% de Gas Natural Xile per un import de 306 milions, incrementant la seva participació fins al 95%. 

Al llarg dels nou primers mesos, l'activitat de distribució de gas ha aportat el 34,9% de l'Ebitda mentre que la distribució d'electricitat ha aportat el 27,8%, la generació i comercialització d'electricitat el 20,4% i l'aprovisionament i comercialització de gas el 17%. Pel que fa a l'estructura de l'activitat i l'aportació del mercat, el mercat internacional suposa el 44,9% de l'Ebitda mentre que el 55,1% restant es queda dins Espanya. 

Villaseca també ha explicat que la política de dividends destinarà un 70% dels seus beneficis a remunerar els accionistes. Gas Natural ja va repartir un dividend de 0,33 euros per acció durant el mes de setembre i ha anunciat que mantindrà la política de dividends aprovada per al període 2016-2017 que alhora suposa un 'pay-out' del 70% dels beneficis, amb un mínim d'un euro per acció. 

El primer projecte de generació elèctrica a Brasil

Aprofitant la publicació de resultats dels nou primers mesos de 2016, Gas Natural ha anunciat també la inversió de 85 milions en el que és el primer projecte de generació elèctrica al mercat brasiler. L'operació s'ha dut a terme a través de la filial Global Power Generation (GPG) per tal d'aconseguir una participació del 85% de Sobral I i Sertao I. Dues plantes solars ubicades al nord de Brasil que començaran a operar en el segon semestre del 2017 i s'espera que produeixin 154 GWh per any. 

En aquest sentit, l'adquisició d'aquests dos parcs implica també un acord de venda de l'energia generada durant els pròxims 20 anys al sistema públic brasiler a un preu aproximat de 95 euros per MWh. Més concretament, aquest acord juntament amb la construcció d'una planta de 91 MW a Austràlia, fa que GPG superi l'objectiu fixat pel pla estratègic de Gas Natural de cara al 2018. 

El "forat" per impagaments de Colòmbia

Gas Natural ha xifrat en 4.074.328 milions de pesos colombians, el que equival a 1.259 milions d'euros, el deute que acumula per impagaments de clients d'electricitat a Colòmbia. D'aquest import, té aprovisionat aproximadament el 83% o el que és el mateix, uns 1.044 milions. Segons Villaseca, la multinacional manté "la voluntat de cooperar" amb el Govern colombià per trobar una solució al problema que passa per garantir la seguretat jurídica necessària i fixar un marc regulador al país presidit per Juan Manuel Santos

"A Colòmbia estem encantats amb les nostres inversions i amb la zona, que és de molt creixement. És un projecte que mereix la nostra atenció i esforç, però el problema és que la regulació no té la seguretat jurídica necessària per emparar la companyia davant de la situació de frau i morositat, i això ha donat lloc a un deute que no para de créixer", ha explicat Villaseca.