Gas Natural Fenosa i Endesa han fet per primera vegada a Espanya una operació de compravenda d'energia fent servir la tecnologia blockchain -cadena de blocs-. En concret, les companyies han realitzat una transacció per un volum total de 5,95 GWh de gas natural.

El projecte 'Enerchain'

L'operació s'ha fet a través del projecte conjunt Enerchain, que compta en el dia d'avui amb 39 empreses energètiques europees, entre les quals es troba Enel -grup a què pertany Endesa-, que realitzarà transaccions d'energia a través d'una infraestructura descentralitzada basada en aquesta tecnologia blockchain.

Segons Javier Alonso, director de Trading de Endesa, "en aquest projecte aprofitem tecnologia d'avantguarda per crear una plataforma de negociació que podrà permetre reduir costos d'aprovisionament d'energia, creant valor per als consumidors, en línia amb la filosofia Open Innovation del Grupo Enel."

El projecte va començar el maig de 2017 i és la primera plataforma de negociació de productes d'energia amb lliurament físic amb execució descentralitzada. La plataforma permet realitzar transaccions de gas i electricitat per a qualsevol zona europea i per a qualsevol període de lliurament, des del molt curt termini fins a operacions amb càrrega base anual.

Què és el blockchain?

La seva traducció és cadena de blocs i funciona com un llibre de comptes de dimensions virtuals descomunals. Cada registre d'aquest llibre (els blocs) estan enllaçats com una cadena i xifrats per protegir la seguretat i privacitat de les transaccions. Es tracta d'un sistema que permet la realització de transaccions digitals amb transparència, a qualsevol país del món i sense mitjancers.

Així doncs, la plataforma Enerchain desenvolupada per l'empresa de programari alemanya Ponton, està basada en aquesta tecnologia. Amb ella, són els mateixos participants del mercat els que amb els seus sistemes validen i certifiquen les transaccions, permetent reduir els costos d'intermediació i augmentar l'eficiència de la cadena de valor, al mateix temps que es garanteixen transaccions segures i ràpides.

Una vegada aprovada l'operació, el bloc que la registra s'afegeix a una cadena on queden incorporades totes i cada una de les operacions que es realitzin, emmagatzemant-se simultàniament en el conjunt de nodes de la xarxa.