La lluita de la patronal contra la pujada del salari mínim (SMI) continua. Després d'aixecar-se de la taula de negociacions, i en un gest sense precedents, la CEOE ha quedat fora del pacte entre sindicats i Ministeri de Treball per aprovar el nou salari mínim, que passarà a ser de 965 euros al mes en 14 pagues.

Després d'això, aquest matí, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha considerat que aquest augment de l'SMI hauria d'haver-se plantejat de cara a l'any vinent, perquè "al gener estarem en una posició diferent". En una entrevista a Onda Cero, el líder dels empresaris s'ha tornat a posicionar en contra de la pujada de 15 euros de l’SMI per als últims mesos de 2021 acordada aquest dijous entre el govern espanyol i els sindicats majoritaris.

Garamendi ha afegit que aquest augment suposarà un increment de l'economia submergida i afectarà els qui tenen contractats empleats de la llar i tindrà un impacte en el mercat laboral, ja que "desapareixeran centenars d'ocupacions, es crearan uns altres, però no creixerem com hauríem de créixer".

A més, el govern espanyol ja va anunciar que també vol tornar a apujar l'SMI al gener, 31 euros al més, i preguntat precisament sobre aquest tema, Garamendi ha considerat que encara queden tres mesos i cal veure "com ens anem recuperant", destacant el bon ritme de vacunació contra la Covid-19 i la gestió de les comunitats autònomes.

Decisió de tot el govern espanyol

A l'altra banda del conflicte hi trobem a la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que aquest divendres al s'ha mostrat "molt satisfeta" per la pujada del salari mínim pactada amb els sindicats i ha remarcat que ha estat una "decisió del Govern d'Espanya".

En declaracions a la premsa a Santiago de Compostel·la, Díaz ha defensat que aquesta ha estat una decisió adoptada per l'Executiu i, per tant, "en absolut" perjudicarà pròxims acords entre els socis del govern espanyol, que en els últims temps se les han tingudes amb altres pactes com l'ampliació de l'aeroport del Prat.

"Estem treballant en el diàleg social", ha insistit la responsable de Treball després que el seu ministeri i els sindicats UGT i CCOO tanquessin un acord per a apujar el salari mínim des de l'1 de setembre 15 euros mensuals, fins a situar-ho en 965 euros bruts.

Acord amb els sindicats

tot plegat arriba després que aquest dijous, contra pronòstic, el govern espanyol, concretament la vicepresidenta Díaz, tanqués un acord amb els sindicats, perquè el salari mínim interprofessional pugi 15 euros el 2021, fins als 965 euros mensuals, que s'aplicarà de manera retroactiva des de l'1 de setembre.

Segons el document publicat pel Ministeri de Treball i els sindicats, amb aquesta nova pujada s'avança en el compromís perquè l'SMI, mitjançant la seva progressiva revisió en 2022 i 2023, arribi al 60% del salari mitjà abans del fi de la legislatura, tal com determina la Carta Social Europea subscrita per Espanya. Així, l'objectiu final seria que s'arribi a un màxim de 1.049 euros mensuals en el 2023