El govern espanyol ha tancat un acord amb els sindicats, al qual no s'ha afegit la patronal, perquè el salari mínim interprofessional pugi 15 euros el 2021, fins als 965 euros mensuals. L'increment s'aplicaria de manera retroactiva des de l'1 de setembre.

Segons el document del Ministeri de Treball i els sindicats, amb aquesta nova pujada s'avança en el compromís perquè l'SMI, mitjançant la seva progressiva revisió en 2022 i 2023, arribi al 60% del salari mitjà abans del fi de la legislatura, tal com determina la Carta Social Europea subscrita per Espanya. Així, l'objectiu final seria que s'arribi a un màxim de 1.049 euros mensuals en el 2023

 

 

Les propostes

A la taula de negociació es negociava entre els 12 euros d'increment proposat pel govern espanyol i els 19 que reclamaven els sindicats per al 2021. Finalment, l'acord fixa un increment de 15 euros per a l'últim quadrimestre d'aquest any.

 

Dinero, economia, euros, salario mínimo - thought catalog - unsplash

La pujada de l'SMI es queda en quinze euros. / Foto: Unsplash

La patronal, fora

Qui queda fora de l'acord és la patronal, que des del primer moment s'ha mostrat contrària a l'augment del salari mínim en considerar que ara no és el moment de demanar un esforç als empresaris, just quan s'està tractant de superar els efectes de la pandèmia de la covid. És la primera vegada que la patronal es queda fora d'un gran acord del diàleg social.

Amb tot, els 15 euros de l'acord queden lluny de les aspiracions dels sindicats, que van arribar a plantejar a l'inici de les negociacions un increment de 25 euros mensuals. L'acord suposa incrementar el salari mínim un 1,75%, per sota de l'IPC, que ara es troba per sobre del 3%.

De les primeres a pronunciar-se sobre l'acord ha estat la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme d'Espanya, Reyes Maroto, que ha lamentat que la patronal s'hagi despenjat. Al seu entendre, blindar aquest pacte amb tots els agents socials hauria estat una bona manera de "redistribuir la riquesa" generada.

Per a Maroto, apujar el salari mínim en 15 euros és en tot cas "una bona notícia", ja que la recuperació "ha de ser justa en aquest moment en què és més sòlida". Amb tot, assegura que s'està demostrant el "compromís del Govern amb els més vulnerables".

 

Imatge principal, la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz / Efe