La Fundació Jiménez Díaz ha tornat a situar-se el febrer com l'hospital madrileny d'alta complexitat amb els temps d'espera més curts tant per a operacions com per a consultes amb l'especialista i per a la realització de proves externes, segons les últimes dades oficials de la Comunitat de Madrid. El centre hospitalari, de gestió mixta, firma mensualment els registres més baixos del conjunt d'hospitals pertanyents al grup 3, que són els d'alta complexitat, a més de posicionar-se als primers llocs del rànquing regional.

El mes de febrer, la mitjana per operar-se pel sistema públic de salut de la Comunitat de Madrid va ser de 45,92 dies, molt per sota de la mitjana nacional de 112 dies, segons l'últim informe del Sisle realitzat pel Ministeri de Sanitat.

Amb 19,38 dies, la Fundació Jiménez Díaz va registrar la tercera demora més baixa de la Comunitat per passar per sala d'operacions, només per darrere de l'Hospital Universitari General de Villalba (12,10 dies) i l'Infanta Elena (17,91 dies), centres de mitjana i baixa complexitat en l'ordre donat.

Així doncs, la Fundación Jiménez Díaz es va convertir en l'hospital d'alta complexitat amb la menor demora per sotmetre's a una intervenció quirúrgica.

A la Comunidad de Madrid, un hospital de grup 3 o alta complexitat és aquella que té una alta capacitat per brindar atenció mèdica i quirúrgica especialitzada així com serveis avançats en diverses àrees de la medicina. Actualment, a més de la Fundació Jiménez Díaz, n'hi ha uns altres set especials pertanyents a aquesta categoria.

El mes de febrer, el segon hospital del grup 3 amb menor demora per a cirurgies va ser el Clínic San Carlos, amb 47,25 dies (dos dies per sobre de la mitjana regional). A una mica més de distància es van situar el 12 d'octubre, amb 51,48 dies; La Paz, amb 53,19 dies; el Porta d'Hierro Majadahonda, amb 54,79 dies; el Gregorio Marañón, amb 55 dies; La Princesa, amb 56 dies, i, finalment, el Ramón i Cajal, amb 63,98 dies. Tots ells, van tenir valors per sota o entorn dels dos mesos d'espera, una dada que millora les xifres de la gran majoria de comunitats autònomes.

Tal com apunta el Sisle, a nivell nacional l'especialitat quirúrgica amb més demora és la cirurgia plàstica, amb 225 dies de mitjana. Cal tenir en compte que les operacions d'estètica es realitzen a través del sistema públic de salut quan es tracta de cirurgies reparadores o reconstructives. En el cas de Madrid, l'espera per a aquest tipus d'intervencions va ser molt més reduïda el mes de febrer. A falta de conèixer les dades de La Princesa, la Fundació Jiménez Díaz va brindar la demora més curta per a aquesta especialitat quirúrgica, amb només 29,85 dies, gairebé 200 dies per sota de la mitjana estatal. El van seguir el Ramón i Cajal, amb 46,43 dies, el Clínic San Carlos, amb 48,7 dies; La Paz, amb 55,41 dies; el Gregorio Marañón, amb 57,92 dies; el 12 d'octubre, amb 62,63 dies, i el Porta de Hierro de Majadahonda, amb 64,59 dies.

Una altra dada que apunta l'informe del Ministeri de Sanitat és que amb 134 dies de mitjana, l'operació per implementar una pròtesi de genoll es converteix en la cirurgia amb més demora del conjunt d'Espanya. La situació a la Comunitat de Madrid és una mica diferent i, de nou, la Fundació Jiménez Díaz va liderar el grup d'hospitals d'alta complexitat amb una espera inferior als 25 dies per a la pròtesi de genoll, concretament de 24,92 dies. La Princesa va oferir el segon millor temps amb el doble de dies, 51,71, seguit pel Clínic San Carlos, amb 53,77. A partir d'allà, les esperes van agafar més envergadura: La Paz va registrar una espera de 86,49 dies, el 12 d'octubre i el Porta de Hierro de Majadahonda van anotar 100,1 dies, el Gregorio Marañón va registrar 103,16 dies i 113,22 dies el Ramón i Cajal.