La Fundació Formació i Treball, promoguda per Càritas Diocesana, ha tancat el 2017 amb 13,5 milions de facturació, creant un impacte social positiu de més de 20 milions d'euros. A més, la fundació ha aconseguit la inserció de 811 persones, un 17% més que l'any anterior. Les dades, recollides en el Primer Informe sobre Formació i Inserció Laboral, les ha presentat la Fundació en el marc de la celebració dels seus 25 anys. 

En xifres

Durant els 25 anys que fa que opera la Fundació, han acompanyat un total de 26.000 persones mitjançant projectes d'inserció laboral. Enguany, unes 811 persones han aconseguit inserir-se al mercat laboral, en què l'índex d'inserció es col·loca en el 73%. 

L'informe assegura que aproximadament el 50% dels contractats són amb contractes de més de 2 mesos, i el 50% restant de menys de 2 mesos, "una millora important respecte les dades dels anys anteriors", assegura la directora d'Inserció, Marina Arnau. Aquesta inserció es basa en el sector dels serveis, principalment, per la qual cosa generalment són contractes temporals. 

A nivell català, el volum d’empreses que han contractat persones de la fundacio han estat gairebé 400, principalment a Barcelona i Tarragona.

Els col·lectius

"Els col·lectius amb els que estem treballant han anat canviant, sobretot amb la crisi", assegura Arnau. "És per això que amb la feminització de la pobresa estem augmentant l’atenció a les dones". D'altra banda, pel que fa a les edats, han augmentat un 20% l’atenció als joves.

L'atenció a la població immigrant ha estat el 2017 un 38%, principalment de llatinoamericà i Marroc. Dins s’aquest grup “ens hem especialitzat en la regulació de persones” i el 2017 han aconseguit regularitzar-ne més de 300.

Treball en xarxa

Arnau destaca que la formació és essencial, i que “a mida que evolucionen les necessitats, nosaltres adaptem les nostres formacions i procurem cobrir les escletxes”. El 2007 es donava formació a unes 100 persones "però ara ja en donem a més de 900", i la majoria dels que es formen troben feina abans de l’any.

Àngel Cànovas, president de l'entitat, assegura que el treball en xarxa "és una de les claus per tal que la feina que fem funcioni, si no anem tots alhora no surt bé. A més, és necessari perquè per tal que la gent trobi feina hem d’estar a prop de les empreses, que són les que donen feina". 

Quan parlem de treball en xarxa ens referim a la col·laboració entre empreses ordinàries, la fundació i diverses entitats que col·laboren en la formació i acompanyament dels usuaris.