El govern francès, liderat per Jean Castex, ha deixat en evidència a Espanya en anunciar aquest dijous un pla de recuperació de 100.000 milions d'euros a repartir durant dos anys per impulsar l'economia després del devastador impacte de la pandèmia del coronavirus. El primer ministre francès ha detallat el pla, la xifra del qual és "la quantitat que la nostra economia necessita per tornar al nostre nivell de riquesa anterior a la crisi per a 2022", segons recullen diversos diaris francesos.

Espanya en canvi tot just ha arribat a un principi d'acord per crear una Agència per a la Recuperació Econòmica —després que es reunissin dimecres passat Pedro Sánchez i Pablo Casado—. Començant a perfilar un escenari de rescat, el PP va recordar ahir en roda de premsa que el pla haurà de ser independent per "despolititzar" la recepció dels fons europeus de recuperació, on se centren totes les expectatives. El pla concret és lluny encara de sortir a la llum.

França ha estat un dels més afectats per la Covid-19 a Europa —amb més de 30.000 morts i 293.000 contagis—, malgrat el tancament estricte de 55 dies que es va imposar des del govern entre el 17 de març i el 11 de maig. Aquest "va produir innegables beneficis per a la salut, però va portar a la paràlisi d'àrees senceres de la nostra economia i, sens dubte, la pitjor recessió històrica des de 1929", ha agregat Castex.

EL PIB francès ha caigut un 19%

De fet, el PIB o producte intern brut es va reduir un 19% interanual en la primera meitat de 2020, segons l'agència nacional d'estadístiques INSEE. El nou paquet de 100.000 milions d'euros se suma als 470.000 milions de despesa pública i garanties de préstecs que ja s'havien anunciat des que va esclatar la crisi del coronavirus.

"És preferible rebaixar temporalment les finances públiques en lloc d'enfonsar-se en l'austeritat i deixar que l'atur, la misèria i el drama humà explotin", ha indicat Castex. El dirigent també ha ressaltat que "el pla de recuperació és el més massiu d'entre els països europeus en proporció amb la riquesa nacional".

Retallada d'impostos, transport i medi ambient

El primer ministre ha presentat el pla juntament amb el ministre d'Economia, Bruno Le Maire, la ministra de medi ambient, Barbara Pompili, la ministra de Treball, Elisabeth Borne, i el secretari d'Estat d'Assumptes de la UE, Clément Beaune. El pla inclou tres pilars: ecologitzar l'economia (30.000 milions d'euros), promoure la sobirania econòmica i la competitivitat de França (34.000 milions d'euros) i finançar la "solidaritat i les competències" a través de despeses socials (36.000 milions d'euros).

"El pla inclou 20.000 milions d'euros en retallades d'impostos per beneficiar les petites empreses i la competitivitat en la fabricació", ha concretat Castex. També inclou 6.000 milions d'euros per a la infraestructura sanitària o 11.000 milions d'euros per al transport (més de la meitat dels quals es dedicaran al ferrocarril). "Uns 9.000 milions d'euros es destinarien a recolzar a les empreses en la transició a models més respectuosos amb el medi ambient i 6.700 milions d'euros a fer que el parc d'edificis existent sigui més eficient energèticament", ha afegit.

 

Imatge Principal: El primer ministre francès, Jean Castex, parlant a la premsa. Foto: Efe