Foment del Treball preveu una recuperació "intensa" de l'activitat en el segon semestre d'aquest any, però assegura que no s'arribarà als nivells precovid el 2023. Alhora, consideres que el Pla de Recuperació i Resiliència tindrà un impacte "molt important" en l'expansió econòmica de l'Estat, així com en el consum intens i l'activitat turística, principalment durant el 2022, segons es desprèn de l'informe de conjuntura econòmica presentat aquest dilluns per la patronal catalana.

En aquest context, la patronal ha reclamat articular un nou pacte social per facilitar la sortida de la crisi i contribuir al procés de "transformació econòmica". Foment del Treball també ha demanat una política de reducció del dèficit "ben pensada", mantenir la política d'estímuls, evitar noves figures impositives i introduir reformes que millorin la productivitat de l'economia.

En aquest sentit, des de Foment creuen que la recuperació de l'economia espanyola, "després de la brutal contracció" del 2020, que va ser de l'11% del PIB, arribarà a principis del 2023 amb uns augments més forts del PIB en els primers anys per a després anar moderant el seu creixement a fi de l'horitzó de previsió, però recorden que moltes economies de l'entorn d'Espanya ja han recuperat els nivells de PIB precrisi de la Covid o ho faran en els pròxims trimestres, abans d'acabar el 2021, quan l'Estat no ho farà fins un any més tard. 

Alhora, com es desprèn del quadre macroeconòmic, la principal font d'impuls del PIB serà el consum privat, que, alhora, s'accelerarà per la recuperació del mercat laboral i l'estalvi generat per consum no realitzat durant els mesos de la pandèmia per culpa de les restriccions, segons apunta Foment. A més,preveuen un impuls de la demanda interna a través l'augment de la inversió pública.

 

Reactivació del sector exterior

Quant a la demanda exterior, es projecta la recuperació del balanç positiu a causa de la reactivació del sector exterior juntament amb la normalització de l'activitat turística internacional. Si l'increment del dèficit s'explica per les ajudes directes i els ERTO, la disminució del mateix vindrà també per la retirada d'aquests conceptes.

En aquest sentit creuen que és important que la retirada de les ajudes ha de ser de manera gradual i acompanyada de l'evolució de l'activitat o en cas contrari moltes empreses es veuran abocades al tancament, asseguren, a més, que "el timing és un element determinant en la supervivència o no de l'activitat empresarial en aquests moments delicats", i més després d'una crisi econòmica com ha estat la de la Covid.

Pel que fa al mercat laboral a Catalunya, Foment considera que "s'aprecien signes positius", com per exemple l'evolució de l'afiliació i de l'atur, dues dades on es pot observar un punt d'inflexió, ja que, per exemple, ja van tres mesos seguits en els quals l'afiliació augmenta i cada vegada a major ritme. En aquesta línia, apunten que quan es va tancar el mes de maig es va registrar a Catalunya un total de 112.089 treballadors en ERTO, i que l'afiliació total a Catalunya va pujar un 3,7% interanual el mes de maig i que la xifra d'afiliació actual ascendeix a 3.435.428 de treballadors a Catalunya.

Imatge principal: fotografia de Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, durant l'acte a ESADE per reclamar l'ampliació de l'aeroport del Prat - Sergi Alcàzar