ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Foment del Treball i l'Institut Agrícola han presentat aquest dilluns un pla per convertir Catalunya en el hub agroalimentari del sud d'Europa. Es tracta d'un pla que arriba en un "món postcovid", en el qual "la sobirania productiva agroalimentària és més important que mai", segons apunten en un comunicat. "Més encara amb les tensions que els empresaris i els consumidors estan vivint amb interrupcions de les cadenes de subministraments, problemes seriosos d'inflació que es poden tornar persistents i pèrdues de competitivitat difícilment reversibles que ens fan fora del camí de la convergència amb les grans economies globals", afegeix el text. Segons Foment i l'Institut Agrícola la guerra d'Ucraïna no ha fet més que empitjorar la situació i justificar encara més les accions per lluitar per una sobirania agroalimentària de Catalunya.

"La guerra pot posar en qüestió la garantia de subministrament per a la Unió Europea, una població de 500 milions d'habitants", asseguren. I consideren que "a aquesta situació s'afegeix la necessitat de dissenyar polítiques efectives amb què es puguin complir els objectius renovats en la COP26, on el sector agroalimentari ha de fer un ús més eficient de tots els recursos." Es tracta, segons ells, d'una "qüestió que ara torna a ser més rellevant quan es depèn fortament de recursos de l'exterior que ara estan amenaçats amb el conflicte Rússia-Ucraïna, el que pugui passar amb la Xina i el paper d'altres territoris que s'han de convertir en fonts segures de subministrament (Amèrica Llatina)".

 

En definitiva, Foment considera que "Europa, i per tant Espanya i Catalunya, han topat de cara amb la nova realitat després d'una fortíssima crisi sanitària i econòmica per adonar-se de la importància de les capacitats estratègiques agroalimentàries, en un context d'importants restriccions al comerç mundial per canvis i tensions geopolítiques". Europa, Espanya i Catalunya han vist real el risc que el que s'ha donat sempre per fet pot no ser així sempre", afegeixen. Davant d'aquesta nova situació, Foment del Treball i l'Institut Agrícola proposen "un canvi d'orientació de la política europea, espanyola i catalana respecte al sector agroalimentari", amb l'objectiu de "garantir el subministrament alimentari convertint Catalunya en un dels hubs agroalimentaris més importants del sud d'Europa".

Davant d'aquest escenari, Foment del Treball i l'Institut Agrícola han sol·licitat poder tenir una entrevista amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per presentar-li aquest pla agroalimentari "pensant en les noves relacions geopolítiques, el creixement de la població, les garanties de subministrament i la reactivació econòmica del territori, amb l'objectiu d'aconseguir una implicació més gran i lideratge del Govern," assegura el comunicat firmat per les dues entitats.