Foment del Treball mostra la seva disconformitat amb el govern de Sánchez en matèria laboral. Avui, la patronal ha avisat que la proposta que va presentar per derogar parts de la reforma laboral generarà un "perjudici greu sobre les empreses i la capacitat de generar llocs de treball i de mantenir els actuals". El director de Relacions Laborals de la patronal, Javier Ibars, ha manifestat aquest dilluns durant la presentació del XII Informe del Mercat de Treball i Negociació Col·lectiva la "disconformitat" de l'organització empresarial amb les modificacions plantejades. Concretament, Ibars ha criticat que es vulgui recuperar la ultraactivitat indefinida dels convenis col·lectius, és a dir, que els convenis caducats tinguin vigència mentre no n'hi hagi un de nou. Segons la patronal, la reforma laboral ha permès incrementar de forma "exponencial" el nombre de convenis tancats des de 2012 i reduir la conflictivitat laboral.

D'altra banda, la patronal ha afirmat que la pujada del 22,3% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a 900 euros tindrà "efectes negatius" sobre la població ocupada i la creació de nous llocs de treball per l'augment de costos per a l'empresari. Concretament, avisen que es poden perdre llocs de feina, reduir jornades, augmentar la temporalitat de la contractació i generar una barrera d'accés a l'ocupació de col·lectius, com els joves i les persones menys formades, ja que s'escurça la diferència entre el sou d'una persona qualificada i una de no qualificada. 

Sobre la reforma laboral, Ibars ha dit que "no deu ser tan dolenta quan hi ha increments tan grans dels convenis col·lectius tancats" i ha opinat que retornar a la ultraactivitat indefinida seria "absolutament negatiu i perjudicial perquè permetria mantenir eternament condicions laborals obsoletes paralitzant la negociació col·lectiva i impedint l'actualització de continguts". Amb la reforma laboral, es va limitar a dotze mesos el període de vigència del conveni després de la data de venciment. 

Segons dades publicades a l'informe de Foment del Treball, a Catalunya es van tancar 364 convenis col·lectius el 2018, un 1,68% més que l'any anterior, en els quals es van pactar increments salarials superiors als dels convenis tancats durant el 2017. A banda, constaten que el 2018 es va registrar 12 vagues menys que l'any anterior, tot i que augmenta el nombre de jornades perdudes (un 140% més). 

Foment del Treball també ha rebutjat la reintroducció d'aspectes com la prioritat aplicativa del conveni sectorial per sobre del d'empresa o l'ampliació de les responsabilitats dels empresaris sobre els empleats subcontractats. Ibars també ha carregat contra el registre de jornada, que obligarà a tots els treballadors a fitxar cada dia per determinar les hores que treballen. Segons el director de Relacions Laborals és una mesura "impossible" d'aplicar.

A banda, la patronal ha denunciat la càrrega fiscal de les empreses a Espanya. Segons l'organització empresarial, l'Estat és el vuitè país de la Unió Europea amb les cotitzacions socials més elevades i el tercer amb el major percentatge assumit per la part empresarial, amb un 83,26% de la cotització. Només per darrere d'Estònia i Lituània. Ibars ha avisat que augmentar encara més la pressió sobre les empreses "tindrà una repercussió molt negativa en la creació d'ocupació del país i en la inversió estrangera".