Era un dels primers objectius anunciats per Josep Sánchez Llibre quan va renovar el seu càrrec, el passat mes de juliol i, aquest dilluns, ha detallat com ho pensa aconseguir. El president de Foment del Treball, encapçalant la Junta Directiva de l'entitat, ha aprovat avui la constitució de la Comissió per a l’Ampliació de l’Aeroport de Barcelona.

Sota el lema ‘Barcelona connectada al món per un aeroport intercontinental’, la Comissió agrupa experts aeroportuaris, mediambientalistes, empresaris de sectors rellevants de l’economia catalana, referents del camp acadèmic, de la innovació, i de l’àmbit civil, entre altres; que treballaran perquè es pugui incloure en el pla DORA d’Aena, una pista suficientment llarga per convertir l’aeroport en una plataforma connectada al món, que presenti la mínima afectació medi ambiental i que promogui la descarbonització.

L'encarregat de liderar el projecte dins de Foment serà Lluís Moreno, l'actual president de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC). L’objectiu de la Comissió serà cercar el consens de totes les Administracions Públiques per assolir un pacte entre totes les forces polítiques que permeti el desenvolupament d’aquesta infraestructura vital per a l’economia catalana. La Comissió té previst un pla de treball de nou mesos, fins a finals de juny. La seva primera reunió serà el proper 12 de setembre i a partir d’aleshores el sistema de treball serà a través de compareixences.

Tornar a l'objectiu dels 1.700 milions d'euros

L'empresariat català que representa Foment assegura que és possible recuperar la inversió de 1.700 milions d’euros per a l’ampliació de l’aeroport, que suposaria la creació de desenes de milers de llocs de treball. Avui, uns cinc milions de passatgers de Catalunya han de connectar amb el món des d’altres aeroports, ha destacat Sánchez Llibre. Amb aquesta ampliació, l’Aeroport de Barcelona passaria de 40 a 70 connectivitats amb capitals de tot el món.

D'altra banda, consideren vital un projecte com aquest en una època de gran incertesa econòmica marcada per la conjuntura actual. Per això, també demanen al president espanyol, Pedro Sánchez, que lideri un pacte de responsabilitat i de solidaritat, l'anomenat pacte de rendes per afrontar la crisi. Foment també demana que "no es demonitzi l'empresariat", el qual continua treballant per sortir de la crisi: "Per sortir-ne, cal comptar amb els empresaris".

El retorn de les empreses 

El programa de Sánchez Llibre per aquest nou mandat és ambiciós. Cal recordar que el passat mes de juliol també va marcar-se el retorn a Catalunya de les empreses que van traslladar la seva seu social a altres comunitats el 2017, arran del referèndum de l'1 d'octubre. Aquest objectiu, juntament amb el de l'Aeroport, els va traslladar sota la mirada d'Antonio Garamendi, president de la CEOE, que va aplaudir les seves propostes.

Recentment, les patronals també han mostrat el seu malestar per les darreres declaracions de la vicepresidenta espanyola i ministra de Treball, Yolanda Díaz, atacant les patronals per no actualitzar les taules salarials seguint l'augment de l'IPC. Els empresaris han titllat aquest posicionament "d'electoralisme i ganes de voler confrontar-los amb els sindicats".