El director de Relacions Laborals i Afers Socials de Foment del Treball, Javier Ibars, ha considerat "contraproduent" que la nova reforma laboral tiri "enrere" la flexibilització assolida amb la normativa impulsada pel PP el 2012. Ibars ha advertit a Ràdio 4 que la normativa laboral espanyola és "de les més rígides" dels països desenvolupats, i per això ha lamentat que la reforma pactada ara per govern espanyol, sindicats i patronal intenti eliminar els "mecanismes de flexibilització" que es van introduir en la reforma anterior.

El directiu de Foment també ha lamentat que la modificació ara pactada, que comença aquest dimarts la singladura al Congrés, opti per penalitzar la contractació temporal en lloc d'incentivar la indefinida. "Compartim els objectius de la Unió Europea" pel que fa a la necessitat de reduir el percentatge de contractació temporal "però no la forma d'assolir-los", ha indicat Ibars. En aquest sentit, ha considerat que reduir "casuístiques legítimes i necessàries" de contractació temporal comportarà dificultats a les empreses que utilitzen aquesta via de les relacions laborals.

"Nosaltres no ho volem fer d'aquesta manera", ha afegit Ibars. Reduir la temporalitat es pot fer pel camí que s'ha triat o "incentivant la contractació indefinida", que és la fórmula per la qual optaria Foment del Treball.A més, ha subratllat que la incentivació es pot fer amb "més flexibilitat", amb "menys costos" i en diferents supòsits.

Tampoc satisfà els socis de govern

Des que es va fer públic l’acord entre el govern espanyol, els sindicats i la patronal, els socis del govern espanyol ja han advertit: la reforma laboral acordada és més que insuficient i reclamaran modificacions en el seu tràmit parlamentari al Congrés. Ho ha anunciat EH Bildu, que va pactar fa un any i mig la “derogació” íntegra i s’ha trobat un resultat bastant diferent. L’esquerra abertzale farà un front amb ERC per a introduir-hi esmenes.

També el PNB ha avisat que ara mateix es troba en el no, per aspectes com l’actual primacia dels convenis estatals per sobre dels convenis autonòmics, que volen capgirar. Avui hi han insistit tant Mertxe Aizpurua com Gabriel Rufián als passadissos del Congrés, des d'on han exigit que es tramiti com a projecte de llei. "Falta que realment sigui una derogació de la reforma laboral", ha assegurat el portaveu republicà, que ha acusat La Moncloa de "vendre fum" i ha avisat que de moment estan en el no. Aizpurua també ha estat clara: "Si es queda com està, no comptarà amb el nostre suport".

 

Imatge principal: President de Foment, Josep Sánchez Llibre. - ACN