Després de mesos de negociacions i diàleg, el comitè executiu de la CEOE, la patronal espanyola, ha donat el vistiplau a les "línies generals de la proposta" de reforma laboral, segons ha informat la patronal. Això suposa obrir la porta a un acord amb el Govern i els sindicats, els òrgans de direcció del qual debaten també la proposta aquest dijous. "En espera del text definitiu, el comitè executiu ha donat el vistiplau a les línies generals de la proposta", assenyalen des de CEOE. Ara bé, aquest suport no ha estat unànime, ja que Foment, CEIM i ASAJA no han donat el seu suport al text.

Aquest pas de la patronal permetrà al Govern aprovar la reforma laboral en el Consell de Ministres del pròxim dia 28, i així complir el compromís que va adquirir amb Brussel·les de tenir aprovada la reforma abans que acabés l'any. Alhora, es pot apuntar que el text plantejat pel Govern als agents socials encara podria tenir alguna modificació d'última hora i toca diversos aspectes laborals rellevants com l'Estatut dels Treballadors, la contractació i la negociació col·lectiva, i té entre els seus principals objectius la reducció de l'elevada temporalitat a Espanya, com ja ha insistit en diverses ocasions la vicepresidenta Yolanda Díaz.

De moment, sabem que el text estableix que el contracte de treball ordinari serà l'indefinit i que només podran fer-se dos tipus de contractes temporals: l'estructural i el formatiu. El primer d'ells, l'estructural, només podrà respondre a dues causes: per circumstàncies de la producció i per substitució d'un altre treballador amb reserva de lloc de treball, sempre que quedi perfectament especificat a qui substitueix el treballador contractat. Per la seva part, el contracte per circumstàncies de la producció només podrà concertar-se per increments ocasionals imprevisibles de la producció o oscil·lacions de la demanda, per un temps màxim de sis mesos, ampliables a dotze si així ho estableix el conveni col·lectiu sectorial de torn.

Així mateix, es planteja reduir a 18 mesos en un període de dos anys el termini d'encadenament de contractes per adquirir la condició de treballador indefinit, davant els 24 mesos en un període de 30 mesos vigent actualment. L'incompliment de les normes que regulen la contractació temporal portarà que el treballador sigui considerat indefinit. De fet, s'elevaran les sancions previstes en la Llei d'Infraccions i de l'Ordre Social per l'ús fraudulent de la contractació temporal, establint-se multes per cada situació fraudulenta i no per empresa.

Fomentar el contracte fix

La nova legislació laboral que vol instaurar el Govern busca també fomentar el contracte fix discontinu per a la realització de feines de naturalesa estacional o activitats de temporada. Podran acollir-se a aquesta modalitat les feines en contractes administratives o mercantils i es reconeixerà l'antiguitat de tot el període de la relació laboral, no només dels períodes efectivament treballats.

El text inclou la derogació de la disposició addicional setzena de l'Estatut dels Treballadors que permetia la possibilitat d'emprendre acomiadaments objectius i acomiadaments col·lectius en l'àmbit de les administracions públiques.

Igualar la negociació col·lectiva

Una altra de les apostes d'aquesta nova reforma amb relació a la de 2012 és recuperar l'equilibri en la negociació col·lectiva, reinstaurant la ultraactivitat plena, de manera que els convenis col·lectius es prorrogaran fins que siguin substituïts per altres de nous, sense un límit de temps, davant el termini d'un any que ara mateix està vigent.

Així mateix, es vol potenciar mesures de flexibilitat interna com els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per evitar acomiadaments col·lectius. D'aquesta manera, la legislació laboral ordinària inclourà els ERTO per limitació o impediment de l'activitat que s'han utilitzat massivament durant la pandèmia, també referent als beneficis en matèria de cotització vinculats a la realització d'accions formatives i al manteniment de l'ocupació i de protecció dels treballadors en matèria d'atur.