El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha carregat contra la nova llei de l'habitatge pactada entre el PSOE i Podemos reiterant que és necessària “una política d’habitatge seriosa i rigorosa” i ha advertit de les conseqüències negatives que tindrà per al mercat d’habitatges de lloguer les mesures de la nova llei d’Habitatge que ahir va anunciar el govern espanyol.

A més, Sánchez llibre considera que la nova llei “agreujarà la crisi del sector immobiliari, intensiu en mà d’obra i que afecta la resta de l’economia". I recorda que una normativa similar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha tingut efectes nocius per a l’activitat del sector i l’oferta d’habitatges protegits.

Fixar preus dels lloguers

Respecte a la modificació anunciada que fixa límits al lloguer, des de Foment apunten podria provocar efectes contraproduents per al mercat, ja que podria provocar una reducció de l’oferta d’habitatge, perjudicar l’accés a aquesta, i lesionar el patrimoni i els interessos dels propietaris.

En aquest sentit, Sánchez Llibre lamenta l’erràtica política sobre l’habitatge que s’acumula a Espanya des de fa dècades, recordant que han estat diverses les lleis, que, en major o menor mesura, han limitat les rendes de lloguer, i que ha provocat l’efecte de reduir el parc d’habitatge. “Les velles receptes no han funcionat, més aviat al contrari, han estat contraproduents”, es considera des de Foment del Treball.

Amb el que sí que està a favor la patronal catalana és la política d’incentius per a millorar la disposició i accés a l’habitatge que va anunciar el president del govern espanyol aquest dimarts sobre la subvenció de 250 euros per al lloguer que afavoreix l’emancipació dels joves espanyols.

La política de Colau arriba a l'Estat

Per reforçar els seus posicionaments, Sánchez Llibre ha recordat que Foment ja va criticar la modificació del Pla General Metropolità de Barcelona de 5 de desembre de 2018, pel qual s’instaurava l’obligació, en el seu terme territorial, de 30% de l’habitatge de protecció oficial al sòl urbà consolidat, en les promocions de més de 600 m² de sostre potencial. Aquesta modificació va suposar la forta caiguda de l’activitat i de la petició de llicències en l’àrea metropolitana de Barcelona, caient tant l’habitatge de compravenda i nova, ja que moltes de les quals hi ha ara en construcció, ho són amb la normativa anterior.

L’Ajuntament de Barcelona, novament mostra la seva escassa transparència, perquè es desconeix quantes operacions i habitatges s’han donat amb la nova normativa. Segons la informació dels operadors del sector ha estat molt escassa. Aquesta és la proposta que ara s’eleva en l’àmbit estatal, la qual empitjorarà la crisi del sector immobiliari, intensiu en mà d’obra, i de fort arrossegament a altres sectors, més en un moment en el qual hem de sortir de la crisi de la Covid-19 i quan aquesta normativa en l’àrea de Barcelona no ha tingut els efectes esperats, i sí els seus importants efectes secundaris, de reducció de l’activitat i d’escassos habitatges de protecció oficial.