La directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, ha advertit avui que el risc que hi hagi una recessió mundial ha pujat i que ara el món ha entrat en una època de "fragilitat i volatilitat". I ha afegit: "Hem calculat que al voltant d'un terç de l'economia mundial tindria com a mínim dos trimestres consecutius de creixement negatiu aquest any o el proper any, i que la quantitat total que es perdria per la desacceleració de l'economia mundial serà, entre ara i el 2026, de 4 bilions de dòlars", apunta la seva directora.

Georgieva ha fet aquestes declaracions en una xerrada en què l'han acompanyada el president del Banc Mundial (BM), David Malpass, i que marca el començament de les Reunions Anuals del 2022 de l'FMI i el BM a Washington, on els principals líders econòmics discutiran les perspectives econòmiques mundials. Aquestes són les primeres reunions presencials en tres anys, ha recordat Georgieva, una època en què s'han viscut "fets impensables que estan tenint conseqüències importants": la pandèmia, la guerra de Rússia a Ucraïna i desastres climàtics a tots els continents.

"Tot això ha col·locat la gent en un lloc molt difícil. Estan esgotats i han de fer front a una crisi del cost de la vida", ha manifestat Georgieva, una situació que "és especialment difícil per als països en desenvolupament", ha conclòs. En aquest sentit, Malpass ha explicat que els nivells de deute dels països en desenvolupament "s'estan tornant cada cop més onerosos" i que l'augment de les taxes d'interès li afegeix pes al greu de la situació, igual que les altes taxes de inflació. Amb 70 milions més de pobres, segons mostra l'última anàlisi del BM, i una reducció del 4% a l'ingrés mitjà, "el nostre objectiu de prosperitat compartida, no està succeint" i "estan passant reversions en el desenvolupament", ha afegit Malpass.

Durant aquests dies, ha explicat Georgieva, els principals líders mundials discutiran sobre què es pot fer per fer front al complex panorama i va destacar que una de les coses més importants és que les polítiques monetàries i fiscals vagin de la mà. "Afrontar en conjunt les polítiques monetàries i les polítiques fiscals aquest any és absolutament primordial", ha apuntat la directora de l'FMI, que ha advertit de "no serà un bon viatge" si les polítiques monetàries són de "trepitjar el fre" i les fiscals de " trepitjar l'accelerador".

Horitzó verd

Georgieva ha insistit, a més a més, en la necessitat d'invertir en accions per frenar l'actual crisi climàtica ja que encara que "és dolent tenir inflació" i recessions, "sobreviurem com a humanitat", però "al que no podem sobreviure és a la crisi climàtica incessant, per allò que mobilitzar-nos avui per a un demà més resistent és exactament el que hem de fer”. Així, l'FMI i el BM han "d'unir forces i és aconseguir que més capital es destini a l'acció climàtica", especialment "als mercats emergents de les economies en desenvolupament", ha afegit Georgieva. Com a part d'aquestes reunions, està previst que demà, dimarts, l'FMI presenti les últimes previsions de creixement globals i, segons va avançar la directora de l'organisme en un acte públic celebrat la setmana passada, està previst que les projeccions del 2023 es rebaixin davant la incertesa global.