El volum de les exportacions catalanes a Cuba gairebé s’ha duplicat durant l’última dècada, amb un creixement del 83% entre el 2006 i el 2016. De la mateixa manera, el nombre d'empreses catalanes que exporten a aquest país també ha crescut durant els últims deu anys; en concret, un 13%, passant de les 825 empreses el 2006 a 929 el 2016.

El bon funcionament de l’economia cubana i el canvi en la relació diplomàtica entre Espanya i Cuba ha permès a moltes empreses catalanes i espanyoles penetrar en el mercat cubà –fins fa poc estrictament restringit–, generant així una major relació econòmica i comercial entre Catalunya i Cuba.

La Cambra de Comerç de Barcelona juga un paper determinant en l’entrada d’empreses catalanes a l’illa, mitjançant missions comercials grupals i/o individualitzades, estudis de mercat a mida o a través de la participació agrupada a les fires sectorials més importants del país, serveis que recull, entre altres, el Pla Cuba 2017.

La Cambra de Barcelona ha realitzat diferents accions de promoció amb empreses a Cuba el primer semestre d’aquest 2017, i té previst realitzar una missió l’última setmana de novembre. Es prioritzaran els sectors turístic, alimentari i de la construcció, per la manca generalitzada d’oferta interna, fet que provoca l’existència d’oportunitats d’exportació en gairebé tots els sectors. 

Situació econòmica a Cuba

En els últims anys, moltes empreses han vist com naixia la possibilitat de fer negocis a Cuba. Un dels principals motius d’aquest canvi ha estat la millora en les relacions diplomàtiques entre Cuba i els Estats Units, marcat per la visita de Barack Obama a l’illa, moment en què es va obrir una nova etapa en les relacions entre Cuba i la resta del món.

Per tal de controlar la situació, el govern cubà ja està posant en marxa un pla per diversificar la seva economia que permeti millorar el desenvolupament econòmic i social del país. Aquest pla requereix d’un alt nivell d’inversió estrangera que substitueixi les importacions, per la qual cosa el Parlament cubà va aprovar una Llei d'Inversió Estrangera el 2014 que quantificava en 2.500 milions de dòlars anuals el flux d'inversió necessari per al país.