Exheus, una start-up catalana, ha creat una tecnologia que permet optimitzar el rendiment físic i la salut amb l’anàlisi d’una mostra de sang. D’aquesta manera, l’empresa t'analitza l’expressió dels teus gens a través d'intel·ligència artificial per obtenir un informe personalitzat sobre elements com la nutrició o pautes de vida saludable que contribueixen a millorar el benestar personal i prevenir problemes de salut.

Concretament, el que ha desenvolupat aquesta start-up és una solució que és capaç de seqüenciar l’àcid ribonucleic (ARN) a partir d’una petita mostra de sang. Això permet associar l’expressió dels gens en més de 320 vies metabòliques que actuen com a biomarcadors dels paràmetres del cos de l’individu. D’aquesta manera, Exheus, és capaç d’analitzar totes aquelles variacions que estan fora de la normalitat per millorar i prevenir problemes de salut.

Segons la CEO i cofundadora de l'empresa, Teresa Tarragó, l'empresa ofereix "l’informe de salut més avançat del món amb tots els gens que s’estan expressant en una mostra de sang". De fet, assegura que aquest informe personalitzat és una foto del que passa al teu cos en un moment determinat.

Tarragó afegeix que l’informe personalitzat que emet Exheus "fa una sèrie de recomanacions específiques per millorar la salut, segons els indicadors que surten alterats, que permet experimentar millores en només dos o tres mesos".

Quin és el seu objectiu?

Un dels primers objectius de la tecnologia desenvolupada per Exheus és millorar la recuperació de lesions esportives en àmbits d’alt rendiment i reduir-ne el nombre. A través d’Exheus Blue Boost es detecta i corregeix l’activació de gens que afecten el rendiment esportiu. Fins ara, la start-up ha validat la tecnologia en diferents disciplines esportives i ja l’està desenvolupant en fases pilot amb alguns dels principals clubs i centres esportius europeus.

En paral·lel a la seva aplicació en esportistes d’alt rendiment, Exheus també ofereix una versió enfocada a persones interessades a millorar la seva nutrició i benestar, l’Exheus Nutri Diet. En aquest cas, a banda de l’informe personalitzat, la start-up també proposa assessorament expert per desenvolupar les pautes de vida saludables i descomptes per a la realització de nous informes que permetin comprovar les millores experimentades.

Exheus va néixer el juny de 2020, enmig de la pandèmia de la Covid-19 a The Collider, el programa d’innovació de Mobile World Capital Barcelona, com una spin-off de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau i el CREB (Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica) de la UPC. Actualment ja compta amb vuit treballadors i és present al Pier01 de Barcelona i a les instal·lacions del Tecnocampus de Mataró.

Gràcies a tota aquesta feina, Exheus ha estat beneficiària de l’ajut Start-up Capital d’ACCIÓ. La start-up ha rebut 75.000 euros que podrà destinar a finançar les activitats derivades de l’execució del pla de negoci inicial, com per exemple cobrir despeses de personal, invertir en material i equipaments o llogar espais.