ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

La Comissió Europea va anunciar aquest dimarts que reduirà les importacions de petroli i gas russos en un 66% abans que acabi el 2022 i que seran història abans d'arribar el 2030. A priori sembla una meta complicada d'aconseguir, però a través de petits canvies pot aconseguir. Un dels canvis que facilitaria aquesta reducció és la de l'eliminació dels vols dins de la UE que ja tenen connexió ferroviària consolidada, com per exemple París-Brussel·les o Barcelona- Madrid. Aquesta eliminació de vols, segons ha publicat aquest dimecres Greenpeace provocaria que la UE s'estalviés uns 2.000 milions d'euros en importacions de petroli rus, ajudant a reduir aquesta  dependència Rússia pel que a energia es refereix. 

Concretament, l'organització ecologista assegura que els vols de curta distància que ja tenen una connexió de tren consumeixen al voltant de 4,35 milions de tones de querosè en un any anterior a la pandèmia i emeten l'equivalent a 23,4 milions de tones de CO₂ i tenint en compte que Rússia és el proveïdor de petroli més gran de la UE amb un 27% de les importacions, significa que un de cada quatre vols funciona amb petroli rus. Als preus mitjans del mercat del petroli rus, la quantitat gastada en combustible per a avions a base de petroli per a vols que tenen una connexió de tren ascendeix a uns 2.000 milions d'euros a l'any, encara que és probable que la xifra sigui encara més gran en l'actual context d'augment dels preus del petroli.

"Usar menys energia és la forma més ràpida i fàcil de deixar de finançar Vladímir Putin i abordar el col·lapse climàtic. Retallar els vols de curta distància on hi ha una alternativa ferroviària decent està a l'abast de la mà i reduirà immediatament l'ús de petroli", ha assegurat el portaveu de Greenpeace Herwig Schuster.

Cal recordar que l'organització ecologista ja reclamava que la UE acabés amb aquesta mena de vols per raons purament climàtiques, però ara ha vist un motiu més per demanar la seva abolició. A més, també apunten que  "un terç de les rutes de vols de curta distància més concorregudes d'Europa tenen una connexió de tren de menys de sis hores". L'ONG també demana acabar amb les vendes de cotxes amb motors de combustió "a tot tardar en 2028 i invertir massivament a millorar el sector ferroviari europeu".

Els Estats Units prohibeixen el petroli rus

A propòsit d'això, el president dels Estats Units, Joe Biden, va prohibir aquest dimarts les importacions de petroli, gas natural i carbó procedents de Rússia. En una compareixença institucional des de la Casa Blanca, el president nord-americà va precisar que aquest veto "significa que el petroli rus no serà acceptat als ports dels EUA" i ha afegit que el país es pot permetre fer aquest pas assegurant que estan treballant amb una estratègia "a llarg termini" per deixar de dependre completament de l'energia russa. 

Durant la intervenció, Biden també va comentar les sancions imposades fins ara a Rússia celebrant que estan "afectant molt l'economia russa". En aquest sentit, va recordar que "un ruble val ara menys d'un centau de dòlar i hem evitat que el Banc Central de Rússia faci que el ruble valgui més. Ja no poden fer negoci amb la resta del món. Això afectarà el seu exèrcit en els pròxims anys". Davant d'aquestes noves sancions, però, el president ja va avisar que el preu de la benzina augmentarà, però va assegurar que aquest nou augment vindrà acompanyat de mesures perquè no sigui tan marcat i va exigir a les petrolieres que "no hi ha cap excusa per exercir un augment de preu exagerat i beneficiar-se del conflicte".