El centre tecnològic de Catalunya, Eurecat, ha inaugurat aquest dimecres a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) la primera planta pilot de plastrònica -una tecnologia emergent que uneix electrònica i materials plàstics- d'Europa per posar-la al servei de empreses que vulguin innovar en els seus productes. Amb una inversió superior als 1,5 milions d'euros, la nova planta generarà 10 nous llocs de treball de molt alta qualificació, segons ha explicat el president d'Eurecat, Xavier Torra.

"La plastrònica representa una revolució per als sectors de l'automoció, l'aeronàutica, l'electrònica de consum i en els àmbits mèdic i esportiu", ha subratllat Torra, que ha afirmat que aquesta nova tecnologia "pot aportar millores rellevants per a la competitivitat de moltes empreses". Segons Torra, la nova planta "permet crear nous processos i productes, mitjançant la combinació de l'electrònica impresa i la hibridació de components electrònics amb processos tradicionals de transformació del plàstic, com la injecció".

La inauguració ha comptat amb l'assistència de la directora general d'Indústria, Matilde Villarroya; l'alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón, així com de responsables d'empreses i entitats de diferents sectors i activitats industrials. El director general corporatiu i d'Operacions d'Eurecat, Xavier López, ha manifestat que es tracta d'unes instal·lacions "úniques i singulars" fruit de la integració dels coneixements i experiència prèvia d'Eurecat en electrònica impresa i en transformació de plàstic.

"Aquesta planta dona suport a la necessitat creixent per part de les empreses en termes d'optimització de processos, noves tecnologies de transformació i manufactura, així com l'obtenció de productes de més valor afegit que incorporin noves funcions i sistemes més complexos, personalitzables i intel·ligents", ha afegit López. La plastrònica permet desenvolupar productes "amb costos de manufactura inferiors, fabricats sobre la base de multitecnologia i multiprocés, atès que integra l'electrònica i els materials avançats", ha abundat el director de Tecnologies Industrials d'Eurecat, Xavier Plantà. A més, aquesta nova tecnologia fa possible fabricar comandaments àptics amb resposta interactiva, botoneria invisible o peces plàstiques amb sensors integrats.

També és una tecnologia òptima per fer botoneres per a l'interior de l'automòbil i d'interfícies d'usuari per a electrodomèstics, així com per produir geometries complexes i peces 3D, i components i peces més barates i resistents a les condicions ambientals. A més, la plastrònica també fa possible el desenvolupament de peces plàstiques amb LEDs hibridats i sobreinjectats per integrar en elements relacionats amb la il·luminació, amb aplicacions en els interiors dels automòbils o també interfícies i teclats per a electrodomèstics o productes d'electrònica de consum.