Resultats milionaris, batalles familiars i fins i tot relacions estretes amb la política. Aquesta és la sorprenent radiografia que s'extreu d'analitzar Eulen, l'empresa que gestiona la seguretat de l'aeroport de Barcelona-el Prat.

L'esmentada corporació, especialitzada a realitzar serveis externs, no ha pogut assolir un acord amb els treballadors de l'aeroport barceloní, fet que ha portat l'aeroport a una vaga indefinida de seguretat. Una situació que provocarà llargues cues als controls, un maldecap per a milers d'usuaris.

El Prat: 23,6 milions d'euros

El Grupo Eulen, més concretament la seva filial Eulen Seguridad, és l'empresa encarregada de la seguretat als controls de l'aeroport del Prat. El 2015 es va presentar a l'adjudicació amb un pressupost de 23,6 milions d'euros per cobrir el servei durant dos anys, tal com es recull al BOE.

El que és cert és que Eulen també gestiona aquest i altres serveis de molts altres aeroports a Espanya. A més, el novembre de 2016, sense anar més lluny, l'empresa va guanyar un concurs públic en el qual li adjudicaven la seguretat de 18 aeroports, tots amb un trànsit inferior als 500.000 passatgers anuals, per 8,9 milions d'euros i un període de dos anys.

En l'esmentada adjudicació, Eulen aconseguia la seguretat dels aeroports d'Albacete, Badajoz, Còrdova, El Hierro, Osca-Pirineu, La Gomera, Lleó, Logronyo, Madrid-Cuatro Vientos, Melilla, Pamplona, Salamanca, Sant Sebastià, son Bonet, Valladolid i Vitòria. I atenció, també es feia amb aquest servei a l'aeroport de Sabadell. A més, també gestionen altres serveis, com informació i manteniment, a més aeroports (com es pot veure al mapa). Ara bé, a cap d'aquests aeroports no s'ha registrat un conflicte laboral de les característiques del de l'aeroport del Prat.

Els aeroports d'Aena amb algun servei gestionat per Eulen. Feu clic per saber-ne més. / Font: Aena

De fet, Eulen fins i tot va arribar a intentar guanyar el concurs per aconseguir el servei de neteja de la terminal 1 del Prat, cosa que al final no va aconseguir perquè el contracte va ser per a EFS, una altra empresa del ram.

Madrid, en canvi, qui s'encarrega dels controls de seguretat és Prosegur. Ara bé, Eulen també hi té presència en matèria de seguretat: en aquest cas es dedica a fer patrulles entre terminals.

Resultats milionaris

Aquests contractes han contribuït a fer d'Eulen un bon negoci. I és que, encara que es tracta d'una empresa amb presència internacional, el seu volum de negoci se centra majoritàriament a Espanya. El 2016 el seu volum de vendes va assolir els 1.520 milions d'euros, obtenint un resultat brut de 24 milions d'euros.

Del resultat global de vendes, dos de cada tres euros provenien del rendiment a Espanya on el seu negoci més important en matèria de seguretat és l'aeroport del Prat.

La seguretat és només una via de negoci d'Eulen, que actualment té diverses vies d'ingressos: des del manteniment i la neteja fins a l'administració d'hospitals i el treball temporal, entre d'altres.

D'altra banda, Eulen també té una estreta relació amb una altra empresa, El Enebro, que és la propietària de Bodegas Vega Sicilia, una societat vinícola que cobreix les denominacions d'origen Ribera del Duero i Toro.

Disputes familiars

David Álvarez Díaz, natural de Lleó, va fundar el Grupo Eulen a Bilbao després d'aixecar una empresa d'èxit de neteja. Es va casar amb María Mezquíriz Ganchegui, amb qui va tenir set fills, que es disputaven el control de l'empresa una vegada el patriarca morís. Això finalment va passar el 2015.

Llavors va començar una batalla entre els fills del matrimoni pel control de l'empresa. L'empresari va voler que la seva filla Maria José es quedés amb el control de l'empresa i així ho va fer constar al seu testament, una cosa que no va agradar a la resta de fills, que va arribar a portar el conflicte als tribunals.

El juny passat l'agent encarregat de la partició de l'herència familiar va determinar que el 59,1% de l'empresa seria per a l'esmentada filla, segons el que establia l'última voluntat del patriarca. Durant anys, la resta de germans s'han aliat per revertir aquesta situació i controlar el grup d'empreses.

La batalla legal al si de la família es remunta a abans de la mort de l'empresari. El 2013 el patriarca va acusar cinc dels seus fills d'intentar arrabassar-li 80 milions d'euros en la presa del control de l'empresa familiar. Un fet que finalment no es va produir per un recurs del pare al Tribunal Suprem.

Eulen, Feijóo i el PP

Més enllà dels bons comptes de l'empresa i de les disputes familiars, una altra de les cares d'Eulen és la seva estreta relació amb l'esfera política. La germana del president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, Micaela, és l'apoderada gallega d'Eulen i tres de les seves filials, Eulen Seguridad, Eulen Servicios Sanitarios i Flexiplan. La polèmica no és aquí, sinó en el vincle entre l'empresa i el govern gallec.

La polèmica rau en les adjudicacions de la Xunta a l'empresa el 2010 i el 2015 per valor d'1,4 milions d'euros. Precisament el 2015, any electoral, va ser quan hi va haver més contractes públics (1,1 milions d'euros) i diverses institucions gallegues. Un fet que sens dubte ha generat suspicàcies.