Eufoto, la plataforma creada per nou empreses fotogràfiques i associacions del sector, Fujifilm, Fotoprix, Kodak, Cewe, Mitsubishi, Dnp, Casanova, el Centre Internacional de Fotografia i Cinema (Efti) i la Federació Espanyola de Professionals de Fotografia i Cinema (Fepfi), assegura que en el projecte del Ministeri de l'Interior de crear una aplicació als telèfons mòbils per incorporar el DNI es poden continuar utilitzant fotografies en paper amb totes les garanties de seguretat i que és innecessari prescindir-ne, com es preveu en aquest projecte.

Els professionals de la fotografia agrupats a Eufoto assenyalen que disposen dels mitjans necessaris per fer fotografies per a documents d'identitat i transferir-les amb total seguretat a les aplicacions que dissenyi l'Administració i que aquesta pot perfectament verificar la seva autenticitat.

La foto en paper, afegeixen, compleix amb totes les exigències del Reglament Europeu de 13 de desembre de 2004 (CE) n° 2252/2004 que estableix les normes per als elements de seguretat i elements biomètrics integrats als passaports i documents de viatge emesos pels Estats membres. Aporta, a més, nivells de seguretat que la fotografia digital encara no pot garantir.

El projecte d'Interior conegut com a 'Identitat Digital DNIe' té per objectiu que cada ciutadà pugui portar el seu document d'identificació en una aplicació al telèfon mòbil, la qual cosa implicaria deixar d'utilitzar les fotografies en paper, que serien efectuades pels funcionaris de la Policia Nacional en el moment de l'expedició del DNI per renovació o nou document. Des d'Eufoto insisteixen que la fotografia en paper es pot incorporar sense problemes a aquest projecte de digitalització. No és necessari prescindir d'aquest element, insisteixen.

A Espanya s'emeten més de set milions de documents d'identitat a l'any, cada un amb la seva corresponent foto. L'impacte econòmic que tindria eliminar la foto en paper seria demolidor per al sector, asseguren des d'Eufoto. Podria suposar el tancament de prop de 500 establiments de fotografia, estarien en joc més de 45 milions d'euros i desapareixerien prop de 1.500 llocs de treball.

Els fotògrafs professionals, s'assenyala des d'Eufoto, ofereixen un servei a persones grans o de mobilitat reduïda, anant en moltes ocasions a llars, hospitals, o centres de residència a realitzar-los la fotografia per al DNI.

Si les fotografies les haguessin de realitzar els funcionaris a les comissaries, tindrien una càrrega de treball addicional, s'hauria d'enfrontar a múltiples dificultats que requereixen temps, provocant més cues i retards en l'expedició del DNI. Dificultats com fer fotografies a nens petits, de reflexos en ulleres, d'il·luminar correctament per als diferents tons de pell o color de cabell, i un llarg etc. Això provocaria que la foto del document d'identitat espanyol fos d'una qualitat inferior a la de la resta d'estats membres de la UE, s'insisteix des d'Eufoto.