El president dels Estats Units, Joe Biden, ha ordenat aquest dijous l'alliberament d'un milió de barrils de petroli al dia durant els pròxims sis mesos per intentar respondre a l'escalada de preus de l'energia derivada de la guerra a Ucraïna. Segons el Govern nord-americà, la mesura "no té precedents", ja que mai abans el món ha vist com s'alliberava petroli a un ritme d'un milió de barrils al dia. Amb aquest moviment, l'Executiu de Biden espera que aquest anunci "rècord" serveixi per posar més cru al mercat energètic fins a final d'any, quan els EUA espera haver augmentat la producció interna.

Al seu torn, Biden està coordinant-se amb els seus aliats de tot el món i s'espera que altres nacions s'uneixin a Washington per augmentar la quantitat de petroli al mercat, segons ha informat la Casa Blanca. Per abaixar els preus de l'energia, el mandatari recorrerà a les reserves estratègiques dels Estats Units, localitzades a grans cavernes subterrànies al sud del país i que s'acosten actualment als 600 milions de barrils. Aquestes reserves van ser creades el 1975 després de l'embargament àrab de petroli que va elevar els preus i va perjudicar l'economia nord-americana. En la seva intervenció, Biden ha sostingut que els preus del petroli "estan pujant per les accions de Putin". El president nord-americà ha afegit que "no hi ha prou oferta" i que, per això, "si volem preus més baixos de la gasolina, necessitem tenir més subministre de petroli en aquest moment".

Fa anys que els Estats Units produeixen el seu propi gas i petroli gràcies a la fracturació hidràulica i altres formes d'extracció; però quan els preus de l'energia van caure en picat durant la pandèmia, moltes companyies van abandonar els pous de cru perquè no els sortia rendible seguir la seva explotació. En part, per aquesta raó ara mateix la indústria energètica americana no està utilitzant 4,9 milions d'hectàrees de terres federals, malgrat que tenen aprovats 9.000 permisos de producció, segons ha apuntat la Casa Blanca.

En aquesta línia, el Govern de Biden estima que la producció domèstica augmentarà aquest any a un ritme d'un milió més de barrils al dia, i l'any vinent podria sumar 700.000 barrils addicionals diaris. El preu de la gasolina als EUA s'ha disparat en passar de 3,30 dòlars el galó (uns 3,8 litres) a començaments d'any a més de 4,20 dòlars en l'actualitat. Es pot recordar que els Estats Units, a més, van anunciar aquest mes que deixarà d'importar gas, petroli i carbó rus en represàlia per la guerra a Ucraïna.