Espanya va registrar la tercera taxa de dèficit públic més elevada de la Unió Europea (UE) en el segon trimestre de 2021, un 7,3% del seu PIB, per darrere de França i Hongria, i en el mateix període va marcar la quarta xifra més elevada de deute públic en el club comunitari, un 122,8%, sol per darrere de Grècia, Itàlia i Portugal.

L'oficina comunitària d'estadística Eurostat ha publicat aquest divendres les dades de deute i dèficit públics a la Unió Europea entre abril i juny de 2021, període en el qual el dèficit de l'eurozona va caure dues dècimes percentuals respecte als tres mesos anteriors (del 7,1% al 6,9%) i tres dècimes a la Unió Europea en el seu conjunt (del 6,6% al 6,3%). El deute públic, per la seva part, va caure 1,7 punts percentuals a l'eurozona (del 100% al 98,3%) i 1,5 punts en el club comunitari (del 92,4% al 90,9%).

"Tant a la zona de l'euro com a la UE, la disminució de la relació entre el deute públic i el PIB al final del segon trimestre es va deure a la recuperació del PIB, mentre que el deute va continuar augmentant a causa de les necessitats de finançament de les polítiques adoptades per mitigar l'impacte econòmic i social de la pandèmia de coronavirus", assenyala Eurostat.

El dèficit espanyol, que va caure entorn d'1,1 punts percentuals respecte al 8,5% que va marcar en el primer trimestre de l'any, es manté no obstant això entre els més elevats de la Unió Europea, només superat pel 9,6% de França i el 8,5% d'Hongria. Només dos dels Estats membres per als quals Eurostat disposa de dades en el segon trimestre van aconseguir un superàvit: Luxemburg i Dinamarca.

Al capítol del deute públic, Espanya registra la quarta taxa més elevada de la Unió Europea amb un 122,8%, darrere de Grècia (207,2%), Itàlia (156,3%) i Portugal (135,4%), mentre que les més baixes les van registrar Estònia (19,6%), Bulgària (24,7%) i Luxemburg (26,2%).

Ingressos públics

D'altra banda, en el segon trimestre de 2021, els ingressos públics totals de l'eurozona van ascendir al 46,2% del PIB, alguna cosa menys que el 46,7% del primer trimestre de 2021, i la despesa pública total dels països de la moneda única es va situar en el 53,1% del PIB, també una mica inferior respecte al 53,8% del trimestre anterior.

A la UE, els ingressos públics totals van representar el 46% del PIB, quatre dècimes menys, que en el primer trimestre, i la despesa pública total a la UE va ser del 52,3% del PIB sis dècimes menys que entre gener i març del mateix any.

Imatge principal: El president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, conversant durant un ple en el Congrés - Efe