L’Escola de l’Aigua ha celebrat els seus 10 anys de trajectòria en l’àmbit educatiu d’aigua i del medi ambient en un acte al Museu de les Aigües d'Agbar. Durant la jornada, Àngel Simon, president d’Agbar, ha assegurat que les empreses i organitzacions necessiten "el coneixement expert i el talent més preparat per fer front als desafiaments globals presents i futurs". "L’educació, com a pilar fonamental per al progrés de la nostra societat, sempre ha estat un element definitori de la nostra identitat com a companyia i de la nostra estratègia. La creació de L’Escola de l’Aigua és un pas més per reforçar aquest vector educatiu i hem de continuar fent passos addicionals per estendre el nostre model de formació al conjunt dels grups d’interès", ha afirmat Simon a l'acte, que ha comptat amb la participació del secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos. Cal recordar que, des de la seva creació el 2012, aquesta institució d’Agbar s’ha consolidat com a referent educatiu i de desenvolupament del talent al sector de l’aigua i del medi ambient. 

Acte Agbar amb Manuel Cermerón, Albert Castellanos, Ángel Simón, Lluc Pejó
Manuel Cermerón, CEO de Agbar; Albert Castellanos, secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat; Ángel Simón, president d'Agbar; i Lluc Pejó, director de L'Escola de l'Aigua

Programes de referència

Durant aquests anys de trajectòria de l’Escola, més de 25.000 estudiants procedents de 38 països  han seguit els cursos formatius que s'ofereixen. En concret, l'institució ha creat programes de formació de màster i postgrau reconeguts pels professionals del sector, així com també ha impulsat la formació professional dual a Espanya. També ha participat en la definició de cicles formatius específics del sector, ha promogut l’acreditació de competències professionals i ha gestionat programes educatius a escoles. A més a més, l'Escola ha desenvolupat campanyes de sensibilització per a la ciutadania per oferir una experiència d’aprenentatge única i tenir una presència global. De fet, aquesta aposta internacional es va fer efectiva el 2015 amb la formació en línia, creant nous continguts i formats, com els cursos MOOC (massive open online courses), i, més recentment, amb la nova plataforma d’aprenentatge continu i personalitzat NEREXA. 

Així mateix, l’Escola ha anat creixent i evolucionant d’acord amb la transformació de la societat i les necessitats del mercat en matèria d’educació ambiental  i de digitalització, sempre amb la innovació com a base i l’impuls de les aliances estratègiques i la col·laboració publicoprivada. Els programes de formació superior i de desenvolupament executiu de l’Escola de l’Aigua s’imparteixen en col·laboració amb institucions acadèmiques de màxim prestigi. Entre ells, el Màster en Tecnologia i Gestió de l’Aigua, desenvolupat juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) des del seu inici, s’ha convertit en el programa de referència dels professionals de la gestió del cicle de l’aigua, que proporciona una visió integral i dota de les competències per a la presa de decisions, tant des d’un punt de vista tècnic com estratègic.

En l’àmbit de la formació executiva, el Postgrau de Desenvolupament Directiu en Negocis Sostenibles s'ha consolidat com un programa innovador i únic en el seu enfocament. Aquest novembre començarà la tercera edició d’aquest curs, desenvolupat en col·laboració amb la Barcelona School of Management (UPF-BSM), que proporciona als executius un profund coneixement del nou context, caracteritzat per l’evident i accelerat canvi de l’entorn en matèria ambiental, i els capacita per impulsar estratègies empresarials i propostes de valor que contribueixin positivament a l’Agenda global.

La qualificació professional i la formació dual

Per aprofundir en el compromís amb l’ocupació de qualitat, l’Escola de l’Aigua s’ha centrat, des de la seva creació, a impulsar la formació dual, una de les seves línies d’activitat principal, en col·laboració amb instituts públics, ajuntaments i comunitats autònomes. Actualment, s’imparteixen programes duals del sector de l’aigua en col·laboració directa amb més de 20 empreses del grup de 14 centres públics de Catalunya, Galícia, Madrid, Múrcia, Andalusia, les Canàries i la Comunitat Valenciana. De fet, aquesta trajectòria de deu anys ha estat reconeguda amb el premi FPCat a les bones pràctiques empresarials en aquest àmbit.