Manel Casals, director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, rep ElNacional.cat a menys d'una setmana perquè comenci el Mobile World Congress, unes dates que històricament han estat espectaculars pel gremi hoteler de Barcelona. Ara bé, aquest any, com amb tot, serà atípic, i l'impacte del Mobile no serà en habitacions plenes sinó en comunicar internacionalment que Barcelona torna a estar preparada per rebre turistes després de més d'un any aturada a causa de la Covid. Casals ens confessa que el gremi no recuperarà la normalitat fins al febrer de l'any que ve, quan, precisament, el Mobile torni a Barcelona. A més també ens explica l'experiència del sector durant el confinament i com es va gestar el canvi de rol i van passar a ser hospitals.

 

S’acosta el Mobile World Congress, quines previsions tenen d’ocupació per aquesta nova edició?

L’èxit del Mobile per aquest any és que se celebri. Per fi se celebra una fira internacional a Barcelona, fa poques setmanes ja es va celebrar l’ISE, ara ve el Mobile, i és una gran plataforma per comunicar que Barcelona torna a estar activa en aquest sentit. Per tant aquest és l’èxit del Mobile aquest any i és en el que ens hem de centrar, que funcioni bé i ser capaços tots plegats de donar aquest missatge: es pot venir a Barcelona amb tranquil·litat, és una ciutat segura, per tant benvinguts siguin els visitants.

Ara bé, pel que fa al negoci, òbviament, no tenim totes les reserves que estàvem acostumats a tenir, ni de bon tros. Alhora, en tenim més que el 2020 que no es va celebrar el Mobile.

Els darrers anys, el Mobile es celebrava al febrer i era una setmana que fregava el 100% d’ocupació. Aquest any és al juny i s’ajunta amb la temporada d’estiu, esteu notant ja l’arribada dels primers turistes?
Clar, els altres anys no havíem de calcular l’ocupació del Mobile perquè, com molt bé has dit, fregava el 100%, sabíem que teníem 3, 4,5 dies que l’ocupació era altíssima i fregàvem la plena ocupació. Però ara mateix tenim una ocupació molt baixa, si mirem l’ocupació respecte a la planta hotelera que tenim a Barcelona estaríem parlant d’un 14% d’ocupació aproximadament, ara bé, si mirem l’ocupació dels hotels que estan oberts, estaríem parlant d’una ocupació que fregaria el 35%, que és una ocupació molt baixa i que no ha pujat molt, tot i que en l’últim mes sí que ha pujat una mica. Per tant sí que tindrem un petit impacte el mes de juny amb la celebració del Mobile, però estem parlant d’ocupacions realment baixes si ho comparem amb el que estem acostumats a Barcelona.

Perquè et facis una idea, a Barcelona ciutat hi dormen unes 60.000 persones cada nit als hotels de Barcelona durant l’estiu, però aquest estiu dormiran unes 9.000 persones, per tant la diferència és molt gran encara. 

Has dit que teniu una ocupació del 35% actualment. Quin és el nombre d’hotels que hi ha ara mateix oberts a Barcelona? Quants encara estan tancats?
Ara mateix tenim el 42% d’hotels oberts, això son poc més de 200 hotels oberts a la ciutat de Barcelona i hem de pensar que aquests hotels no estan operatius al 100%, per tant si mirem la planta hotelera disponible estam al 30% aproximadament. 

Els hotels no estan oberts al 100%...
No… vull dir que encara no estan adaptats per si tinguessin l’hotel ple, ara mateix estan dimensionats tant en les habitacions que tenen operatives com amb el personal per a l’ocupació que estan tenint actualment.

Manel Casals Gremi d'Hotels de Barcelona - Gremi d'Hotels de Barcelona

D’acord, aleshores quan preveieu tornar a la normalitat?
Nosaltres sobreviurem aquest estiu amb les dades que ara comentàvem, però a partir de la tardor i fins al febrer de l’any que ve tornarà a ser una època molt dura i sempre és la pitjor època per Barcelona turísticament i pensem que tindrem una recaiguda amb una ocupació francament baixa.

Per això posem la mirada per començar-nos a recuperar de veritat el febrer de 2022 amb un gran Mobile i un gran ISE i que a partir d’aquí puguem anar recuperant les posicions que teníem el 2018 o 2019 per poder entrar al 2023 amb aquesta normalització. 

Al final calculeu que estareu dos anys en període d’anormalitat…
Sí, de fet si tenim en compte que sempre tenim un hivern molt dolent, el gremi no té una ocupació correcta des del novembre del 2019, per tant ja portem més d’un any i mig amb una ocupació molt baixa. El febrer del 2020 ja es va anul·lar el Mobile i portem molt de temps tancats o amb ocupacions molt baixes i el que ens queda de 2021 serà bastant similar. Per tant podem dir aquesta situació ha estat catastròfica per al nostre sector. 

La pèrdua d’ingressos dels hotels de Barcelona podría estar al voltant dels 2.500 milions d’euros durant la pandèmia

Mirant més la part d’afectació econòmica, per exemple, quants hotels han tancat a Barcelona a causa de la Covid o quants preveieu que tanquin?
Els hotels no tancaran, perquè l’hoteleria és un negoci rendible i viable. Les inversions que suposa fer un hotel, el temps que es triga a recuperar la inversió... són negocis que es miren molt a llarg termini, per tant hem de pensar que seguirà sent viable tenir un negoci hoteler a Barcelona. El que sí que ens trobarem seran canvis de mans, empreses que no poden sobreviure, per tant sí que tancaran empreses, però creiem que l’hotel continuarà en mans d’un altre. Pel que fa als números, no tinc idea de quants traspassos d’aquests hi haurà, sé que n’hi ha hagut, potser arriben als 12 en el que portem de pandèmia, però ara és quan les empreses no poden més i això farà que s’accentuï la compravenda d’hotels.

Pel que fa al volum de negoci, quants diners s’han deixat d’ingressar?
Moltíssims, moltíssims. Tenim un càlcul fet, aquest mes d’abril eren 2.200 milions d’euros els que havia deixat d’ingressar el sector, per tant ara mateix, la pèrdua d’ingressos dels hotels de Barcelona podria estar al voltant dels 2.500 milions d’euros.

Sou un dels sectors que ha estat més castigat per les restriccions contra la Covid, què ha faltat per part de les administracions?
El tema dels ERTO ha estat molt bé, es podria millorar, però ha anat bé, i quan s’acabin —que espero que no sigui ara, el 30 de setembre, sinó que es faci una pròrroga més— haurem d’adequar les plantilles a la necessitat de les empreses, perquè no viurem una recuperació immediata. Haurem de ser molt flexibles i això és el que s’ha d’arreglar amb els ERTO. 

Després hi ha coses que envegem d’altres països. De fet, hi ha altres països on els governs han destinat molts recursos als sectors més afectats per la pandèmia i aquí ha sigut poca cosa… Ara han arribat, fa quatre dies, han començat a donar els famosos 950 milions d’euros que veien de l’Estat a través de la Generalitat que imagino que es començaran a repartir immediatament. 

Per part de les administracions en general, però en concret de la local, hem trobat a faltar que tingués cura amb el nostre sector… Nosaltres vam aportar molt a la ciutat en els moments més crítics de la pandèmia i només demanàvem una cosa, no pagar uns impostos que no podíem pagar perquè no estàvem facturant i això tampoc ho hem obtingut.

Ara que ho dius, cal recordar que vosaltres vau ser hospitals durant el confinament… Quan el sector va decidir fer el pas?
Doncs això és una història curiosa, si vols te l’explico…

I tant!
És una mica llarga, però la intento sintetitzar… A mi, personalment, em va trucar en Joan Guix, que en aquell moment era secretari de Salut Pública i em va fer aquesta pregunta: “Manel, com veuries algun hotel en hospital, com ja s’ha fet a la Xina?”. Aquesta trucada es va produir a finals de febrer o la primera setmana de març i nosaltres encara teníem els hotels plens i no s’havia declarat l’estat d’alarma. Aleshores jo, de broma perquè feia temps que ens coneixíem ja li vaig preguntar: “I què en farem dels clients dels hotels si els hem de transformar en hospitals?”.

Al cap de 10 dies vam veure que ens havíem de començar a activar i és cert que al principi vam explorar un model de transformació en hospital que era molt dificultós perquè s’operava amb personal de l’hotel i vam veure que no era viable. Aleshores vam canviar de model per variar cap a un on nosaltres cedíem de manera altruista els edificis amb els recursos que podíem aportar a l’administració i la mateixa administració era qui operava com a hospital aquests hotels.

Aquest ha estat un model molt econòmic per a l’administració i molt pràctic a l’hora de desenvolupar i poder-lo fer créixer perquè al final tenies gent acostumada a treballar en hospitals treballant dins dels hotels. 

Va ser un moment complicat perquè nosaltres estàvem aquí, com a gremi d’hotels, i teníem molta feina ajudant als hotelers perquè sabessin com s’havia de tancar i tot el que s’havia de fer amb el sector. A més, vam tenir tota la feina dels hotels Salut que era moltíssima, de fet vam haver de dividir l’equip en dos, la meitat treballava pels hotels salut i l’altra meitat per les feines habituals per ajudar al sector.

Un hotel mitjà de Barcelona, quants diners hauria necessitat en ajudes?
És difícil calcular-ho perquè depèn de diverses variables. D’entrada hem de pensar el que li costa a un hotel estar tancat sense tenir cap mena d’activitat i això sense tenir en compte el cost de l’edifici, sigui lloguer o hipoteca, podríem estar parlant que un hotel estàndard, tres o quatre estrelles, amb unes 100 habitacions, tindria un cost d’entre 30.000 i 40.000 euros al mes i si aquí li sumes el cost de l’edifici, els costos pugen moltíssim. De fet podríem arribar a pensar que un hotel petit li pot costar 30.000 euros, però en canvi un gran hotel podem estar parlant de mig milió d’euros al mes.

Teniu calculat quanta gent segueix en ERTO dins del sector?
Molta. Encara tenim molta gent en ERTO, perquè encara que tenim el 40% de la planta hotelera oberta, en nombre d’habitacions encara estem molt per sota d’aquesta xifra, per tant encara podem tenir un 60 o un 65% de la plantilla de l’hoteleria a Barcelona en ERTO.

Clar, això és només a Barcelona…
Sí, a Barcelona tenim un 65% en ERTO sobre les 35.000 persones que treballen al sector. Però aquí també hi entren tots aquells treballadors que treballen en sectors que depenen de l’hoteleria i que no poden treballar perquè nosaltres no treballem, per exemple les bugaderies industrials que donen servei als hotels i clar, tenen el 905 de les plantilles en ERTO perquè nosaltres seguim en situació d’anormalitat.

Imatge principal: fotografia d'arxiu de Manel Casals, director del gremi d'Hotels de Barcelona - Gremi d'Hotels de Barcelona