L'ampliació a vuit setmanes dels permisos de paternitat entren en vigor aquest dilluns, 1 d'abril, i serà efectiu per a tots els naixements que es produeixin a partir d'aquesta data, tal com es recull en el Reial Decret-llei de mesures urgents per a la garantia de la igualtat de tracte i oportunitats en l'ús i l'ocupació aprovat pel Govern recentment.

D'aquesta manera, els progenitor de tots els nadons nascuts a partir d'aquest dilluns gaudiran de vuit setmanes de permís, més de les cinc setmanes que tenien des d'estiu de 2018.

Les dues primeres setmanes del permís s'hauran de gaudir de forma ininterrompuda després del part. Les sis setmanes restants podran ser de gaudi interromput i utilitzar-se des de l'acabament del descans obligatori posterior al part fins que el fill o la filla compleixi dotze mesos. Aquest permís, retribuït al 100%, serà intransferible, per la qual cosa si el pare no en gaudeix, no el podrà cedir a la mare.

Encara que el reial decret entri en vigor aquest dilluns, la seva continuïtat depèn que sigui validat o no per la Diputació Permanent del Congrés --òrgan que funciona en estar dissolta la Cambra-.

Fonts del Ministeri d'Igualtat precisen que l'entrada en vigor serà efectiva, almenys, fins que es prengui la decisió, mentre assenyalen que no es preveu l'escenari que el Parlament el tombi.

Precisament hi ha prevista una reunió de la Diputació Permanent dimecres dia 3 d'abril, és a dir, dos dies després de l'entrada dels permisos. Previsiblement aquest dia es decidirà si es valida o es deroga el decret llei.

Tal com estableix en el text, el permís de paternitat s'ampliarà de forma progressiva: s'elevarà a vuit setmanes el 2019; a dotze el 2020 i a 16 el 2021, igualant-se així al de maternitat. Una vegada equiparats, les sis primeres setmanes posteriors al part seran obligatòries i ininterrompudes, i les deu restants que tindrà cada progenitor seran a distribuir fins que el nadó compleixi un any.

L'ampliació del permís per a 2020, suposaran 705 milions més anuals per a l'Estat i 166 per als empresaris. Aquesta xifra s'elevarà fins als 1.107 milions d'increment en els Pressupostos Generals de l'Estat el 2021 i 261 milions en relació amb les empreses, ja amb les 16 setmanes de permís.

Retards reiterats

Si bé la major part del decret llei va entrar en vigor el passat 8 de març, l'extensió dels permisos per paternitat no ho farà fins aquest dilluns.

El Govern va endererir en diverses ocasions la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) d'aquest decret llei, demorant així la seva entrada en vigor, que es preveia per a l'endemà d'aparèixer al butlletí oficial. Tanmateix, al contrari de l'anunciat per l'Executiu en un primer moment, les mesures relacionades amb els permisos per paternitat per naixement no es farien efectives fins a al voltant de tres setmanes després: l'1 d'abril de 2019.

Des de La Moncloa, van justificar el retard en l'aplicació dels permisos en la necessitat concedir un termini més gran a la Seguretat Social i a les empreses per a la seva adaptació. Prèviament, la primera demora es va deure a "un error" en el text que s'havia de solucionar, sense oferir més concreció.

Crítiques d'associacions de famílias

Les associacions de famílies com la Plataforma de Permisos Iguals i Intransferibles (PPiiNA) va celebrar l'ampliació del permís, si bé va avisar de les "trampes", amb referència a la simultaneïtat de les primeres setmanes, que "poden conduir que les dones cuidin molt més i durant molt més temps", segons va explicar a Europa Press la portaveu, María Pazos.

També la Plataforma de Mares Feministes per l'Ampliació dels Permisos Transferibles (PETRA) va afirmar que era una "llei patriarcal, ja que augmenta els privilegis dels homes mentre menysté de la maternitat com a aportació social fonamental i com a alguna cosa propi de les dones".