Després de mesos d'estira i arrosa entre el Parlament Europeu i la Comissió Europea, el primer s'ha doblegat a la proposta de la segona de considerar certes inversions en plantes nuclears i en centrals de gas. Aquest dimecres, s'ha votat aquesta nova classificació a proposta de la Comissió i el resultat ha estat molt disputat entre els partidaris i els detractors de la mesura. Amb 278 vots a favor, 328 en contra i 33 abstencions no ha prosperat l'objecció a les noves regles de taxonomia en el sector energètic, les quals pretenen orientar les inversions financeres a la Unió Europea cap a activitats econòmiques sostenibles.

El futur de la nova taxonomia ara depèn del Consell de la Unió Europea, que encara pot rebutjar la mesura. En cas que no sigui així la modificació de la classificació d'energies considerades verdes o sostenibles passarà a incloure  les centrals nuclears amb permís de construcció abans del 2045 i les plantes de gas que emetin menys de 270 grams de CO₂ per quilowatt hora fins a 2031 o menys de 100 grams al conjunt de la seva vida útil.

Inversions per la transició energètica 

El resultat d'aquesta votació implica que la majoria de l'Eurocambra considera que el gas i les nuclears són energies verdes? No. Catalogar-les com a verdes sota els supòsits esmentats serveix per seguir-hi invertint de cara a una futura transició energètica. Diversos països asseguren que per complir aquesta transició els calen més anys d'utilitzar aquestes energies com a pont. Aquest és el principal argument dels qui es posicionen a favor de la nova taxonomia. 

"La nostra taxonomia apunta les renovables com a prioritat (...). Però també cal ser realistes: cal acceptar que haurem d'invertir en gas i nuclear en una fase transitòria", ha afirmat a Efe una europarlamentària irlandesa. L'Executiu europeu considera la classificació d'energies verdes com un moviment realista de cara a la transició energètica, tot i això, alguns països com Luxemburg o Àustria es plantegen portar la taxonomia davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. 

Espanya en contra

Entre els països que no donen suport a la decisió del Parlament es troba l'Estat espanyol. No fa ni un mes,  la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, es va pronunciar sobre l'esborrany de la proposta de taxonomia verda de la Comissió afirmant que "independentment que puguin continuar escometent-se inversions en l'una o l'altra, considerem que no són energies verdes ni sostenibles".

Espanya no és l'únic Estat que s'oposa a la mesura, a més de Luxemburg i Àustria, Dinamarca també és profundament escèptica amb aquest moviment de la Unió. En canvi, altres països amb un passat més lligat a aquestes energies celebren el resultat de la votació. És el cas de França, Alemanya i molts països del nord i de l'est de la UE.