Endesa va obtenir un benefici net de 338 milions d'euros en un primer trimestre de l'any marcat per una extrema volatilitat al sector elèctric, la qual cosa representa una caiguda del 31,2% respecte al mateix període de l'exercici anterior, encara que ha ratificat els seus objectius per al conjunt de 2022. El resultat brut d'explotació (Ebitda) de Endesa a tancament de març es va situar en els 914 milions d'euros, amb un descens del 10,4% respecte als tres primers mesos de 2021, però un 10% per sobre si no es consideren els resultats atípics de l'any passat, principalment els 188 milions procedents d'una sentència judicial relativa a drets de CO₂.

El benefici ordinari net del grup en aquest primer trimestre va assolir els 338 milions, amb una caiguda del 31%, encara que excloent els impactes extraordinaris registrats el 2021, aquest resultat creixeria un 10%. Els ingressos de l'energètica dirigida per José Bogas en el període de gener a març van ascendir a 7.596 milions d'euros, amb un creixement del 59,1%.

Les matèries primeres

Així, Endesa, que ven més energia de la que produeix i necessita comprar energia al mercat, beneficiant-se quan els preus cauen, però veient-se perjudicada en els seus comptes si són alts, va registrar aquests números en un període marcat fortament pel deteriorament de l'escenari macroeconòmic i els alts preus de les matèries primeres i, singularment, del gas, que va ser un 350% més car de mitjana que en el primer trimestre de 2021, que va portar així a mantenir els preus alts als mercats a l'engròs d'electricitat, amb una mitjana de 229 euros a Espanya. No obstant això, malgrat aquesta caiguda en el benefici, Endesa va ratificar els seus objectius financers per a aquest 2022 d'un resultat ordinari net de 1.800 milions d'euros i un Ebitda de 4.100 milions d'euros.

Conjuntura desafiadora

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, ha destacat que es comença l'exercici "afrontant una conjuntura encara més desafiadora que en l'anterior, marcada per les tensions macroeconòmiques derivades de l'impacte de la guerra a Ucraïna i pel trasllat d'aquest conflicte a un mercat de matèries primeres ja molt inflacionat des de fa mesos". En aquest sentit, ha indicat que el grup "continua confiant en la solidesa del seu model d'empresa verticalment integrada per complir els objectius de 2022". "I mantenim també la nostra estratègia d'assessorament i ajuda a tots els clients, acollits a qualsevol tipus de tarifa, per superar les turbulències del mercat energètic a les seves llars i empreses", va afegir. Endesa tenia a finals de març el 100% de la seva energia pròpia (nuclear, hidroelèctrica i renovable no regulada) venuda per a aquest any, i el 82% ja per a 2023.

D'altra banda, la complexa conjuntura dels mercats de les matèries primeres, unida a un increment de les partides reguladores pendents de cobrament, han afectat negativament el capital circulant necessari per finançar les operacions de la companyia, la qual cosa ha situat en negatiu el flux de caixa de les operacions en 476 milions d'euros. Endesa va destacar que la cobertura d'aquest flux de caixa negatiu, el desemborsament de les inversions en el període per 533 milions i el pagament de dividends per 529 milions sustenten l'alça del deute net fins a 10.334 milions a final del trimestre.

Energies verdes

En relació amb l'impuls de les energies verdes, la companyia té el 90% de la potència renovable que preveu que entri el 2022 en funcionament o en execució, i el 70% de la programada per a 2023. En concret, l'energètica té en execució 2.000 megawatts (MW) de potència renovable, la meitat de l'objectiu previst en el seu pla estratègic 2022-2024, i compte amb 8.000 MW de potència en un avançat estat de tramitació administrativa, tot això a Espanya i Portugal.