Endesa va obtenir un benefici net ordinari de 832 milions d'euros en el primer semestre de l'any, la qual cosa representa una caiguda del 26% respecte a l'exercici anterior, ha informat la companyia aquest dimarts, que malgrat el context de mercat advers, ha reafirmat els seus objectius per al present exercici.

El resultat de l'energètica durant el primer semestre s'ha vist impactat, segons ha explicat, pel fort repunt de les matèries primeres, especialment el gas, i pel preu mitjà dels drets d'emissió de CO₂, que ha portat el preu de l'electricitat al mercat a l'engròs a duplicar-se, de mitjana, respecte al primer semestre de 2020.

En ven més que produeix

Endesa, que ven més energia de la que produeix, necessita comprar energia al mercat, beneficiant-se quan els preus cauen, com va ocórrer l'any passat, però veient-se perjudicada en els seus comptes si són alts.

Malgrat això, el grup ha reafirmat els seus objectius per al conjunt de 2021 d'un benefici net de 1.700 milions d'euros i un resultat brut d'explotació (ebitda) de 4.000 milions d'euros. En xifres comparables, excloent l'efecte net de les provisions de 2020, el descens en el benefici net del grup dirigit per José Bogas seria de només un 3%.

Normalització de les condicions de mercat

Endesa va indicar que espera una normalització progressiva de les condicions de mercat per al segon semestre de l'any. A més, la companyia està prenent decisions de gestió per compensar l'efecte de la volatilitat de les matèries primeres en el nostre compte de resultats. Referent a això, el director general financer del grup, Luca Passa, ha destacat que les previsions per al conjunt de 2021 "continuen vigents malgrat les excepcionals condicions viscudes en la primera meitat de l'any".

Els ingressos de l'energètica de gener a juny van ascendir a 10.272 milions d'euros, amb un increment del 15,6% davant els 8.883 milions d'euros del mateix període de 2020.

L'ebitda de l'empresa a tancament de juny es va situar en els 1.879 milions, un 19% menys que en el primer semestre de l'any anterior. En termes comparables, excloent l'efecte net de les provisions de 2020, el descens va ser del 4%. L'adversa conjuntura ha afectat el comportament dels negocis liberalitzats (Generació i Comercialització), que són els que fonamentalment redueixen el seu ebitda en els primers sis mesos de 2021 respecte al passat exercici.

Creix el deute net

El deute net de l'energètica assoleix els 8.184 milions d'euros, la qual cosa suposa una alça de 1.300 milions derivada de la conjuntural evolució negativa del flux lliure de caixa i del pagament del dividend a compte dels resultats de 2020 realitzat al gener.

Així mateix, el grup tanca el primer semestre de l'any amb la totalitat de les seves línies de liquiditat per valor de 4.075 milions lligades a objectius de sostenibilitat (ODS). I també amb el 95% de les seves línies d'avals, per 3.315 milions, vinculades igualment a aquestes metes de desenvolupament sostenible. L'empresa té el 49% del seu passiu lligat als objectius de sostenibilitat a juny, progressant cap a l'objectiu d'assolir el 60% el 2023 fixat en el pla estratègic.

planta fotovoltaica Enel Endesa

Planta fotovoltaica d'Enel / Endesa

Descarbonització i renovables

Quant a la descarbonització, l'energètica ha aconseguit que la producció peninsular lliure d'emissions de CO₂ en el semestre assoleixi el 88% del total, en línia amb l'objectiu d'arribar al 89% el 2023. La companyia donarà, a més, per tancat tot el seu negoci de generació peninsular amb carbó aquest any, pendent només de les preceptives autoritzacions administratives.

Respecte a les renovables, la cartera total d’Endesa ascendeix a 52.900 megawatts (MW), 11.000 MW més que a tancament de 2020 i té 7.000 MW amb punt d'accés i connexió a la xarxa concedit (300 MW més que a final de l'any passat).

Actualment, el grup disposa en fase d'execució plantes solars i eòliques que sumen 2.500 MW, la qual cosa el situa en el camí de complir els seus objectius de posada en marxa de nova potència neta per a 2021, en total 700 MW. D'ells, 900 MW tenen data estimada d'entrada en operació el 2022, part dels quals poden accelerar la seva construcció igualment.

 

Imatge principal, seu de l'energètica Endesa en Madrid / EP