Endesa destina enguany a Catalunya gairebé 24 MEUR en el Pla anual per a la campanya de protecció dels boscos, presentat avui a la comarca del Bages, concretament a la colònia Antius, al terme municipal de Callús. Aquest es vertebra, bàsicament, en tres eixos principals: la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, la realització de termografies i les revisions exhaustives de totes les instal·lacions.

Enguany, a més, s’ha consolidat l’ús de la tecnologia LIDAR que va començar a utilitzar-se l’any passat a la xarxa d’alta tensió d’arreu del territori, un dispositiu que realitza un escaneig làser per determinar que la distància entre la massa forestal i les infraestructures és la correcta, a més de fer estudis de creixement de la vegetació.

Del total de 98.127 quilòmetres de línies elèctriques que Endesa té a Catalunya, el 53,7% són aèries –o el què és el mateix, 52.681 quilòmetres– i, per tant, estan subjectes d’alguna manera a zones boscoses o amb vegetació. D’aquesta manera, una de les tasques essencials és la tala i esporga selectiva de la massa forestal –arbres, sotabosc i arbustos– que creix al voltant de les línies elèctriques, tot respectant l’espai estipulat per l’administració entre el bosc i els cables més pròxims. Aquests treballs es realitzen seguint els criteris de col·laboració amb agents del territori, com el cos de Bombers, els Agents Rurals, Parcs Naturals de Catalunya o les administracions, totes elles especialment sensibles a les zones forestals.

A banda de respectar aquestes distàncies de seguretat, la Companyia ha començat un estudi pilot al Bages, únic a la península, que permetria reduir la massa vegetal que creix sota les bases dels suports elèctrics que tenen elements de maniobra, és a dir, dels pals de fusta o formigó, o bé de torres elèctriques, que tenen dispositius encarregats d’establir o interrompre el pas de corrent elèctric.

Drons i helicòpters

Endesa utilitza, a més, i des de la campanya del 2012, drons per comprovar l’estat de la xarxa elèctrica. Aquests vehicles aeris no tripulats estan equipats amb càmeres d’alta resolució estabilitzades giroscòpicament que permeten captar imatges de les línies, especialment en punts de difícil accés, i sense haver d’interrompre el servei als clients. Es caracteritzen per ser molt estables en ple vol, la qual cosa permet fer gravacions d’alta qualitat. D’aquesta manera s’agilitzen les inspeccions en detall dels elements del cablejat aeri.

Dins els programes de manteniment de les línies elèctriques, i com a excel·lent mesura preventiva, la Companyia realitza revisions termogràfiques de la xarxa. Així, com a mínim un cop cada tres anys, Endesa revisa a Catalunya totes les línies aèries d’alta, mitjana i baixa tensió, així com altres infraestructures elèctriques de rellevància, com per exemple les subestacions.

A més, també s’utilitza la tecnologia làser per revisar –des de l’helicòpter– que les distàncies entre la massa forestal i les línies elèctriques d’alta tensió són les reglamentàries, o be entre el cablejat i qualsevol objecte pròxim. D’altra banda, els helicòpters que realitzen les revisions també porten instal·lada una càmera de vídeo i/o fotografia d’alta definició (HD), mitjançant la qual es pot observar el tipus de vegetació i la seva densitat, a més de detectar defectes visuals que puguin haver-hi a les instal·lacions.