Endesa ha anunciat aquest dijous la inversió de 994 milions d’euros entre 2023 i 2025 per reforçar la xarxa elèctrica, contribuir a la transició energètica i millorar la qualitat del servei que subministra als 4,4 milions de clients que té a Catalunya.

Concretament, les inversions, planificades en concordança amb el Govern, se sumen als 263,7 milions d'euros que l’empresa està dedicant a la xarxa de distribució elèctrica en el marc del trienni actual (2021-2023). Així doncs, en total, Endesa, a través de la seva filial de distribució, E-distribución, calcula que executarà 1.300 projectes arreu de Catalunya. Una sèrie d’obres que tenen l’objectiu de millorar la digitalització, la fiabilitat, la resiliència, la flexibilitat i l'eficiència de la xarxa, segons explica l'empresa en un comunicat. Amb aquests treballs es pretén preparar la infraestructura elèctrica per a l'"increment previst de la demanda fruit de l'electrificació" els anys vinents, que es calcula de 7.500 MWh d'aquí a tres anys. 

La xarxa elèctrica d’Endesa a Catalunya suposa el 39% de la força de la companyia a l'Estat. En aquest sentit, Endesa disposa de 45.669 centres de transformació, 208 subestacions, 126 centres de repartiment i 98.910 quilòmetres de línies elèctrics de baixa, mitja i alta tensió entre les quatre demarcacions catalanes.

Doncs bé, la corporació elèctrica preveu reformar més d'11.100 quilòmetres de línies d'alta, mitjana i baixa tensió. D'aquests darrers, es preveu una inversió de 189 milions d'euros al llarg de més de 4.700 quilòmetres de cablejat entre 2023 i 2025. Per tal que es pugui dur a terme aquest conjunt d’obres a la xarxa elèctrica, s’estima que es crearan més de 2.900 llocs de treball (directes o indirectes). Uns 960 llocs de treball cada any.

El procés de digitalització

Respecte al pla de digitalització de la infraestructura elèctrica, entre 2023 i 2025, la companyia instal·larà prop de 15.000 telecomandaments arreu de Catalunya, amb l’objectiu d’arribar als 33.000 d'aquí a tres anys. A més, es col·locaran nous interruptors de línia. Uns ginys que actuen automàticament davant incidències en la xarxa per aïllar els trams avariats i, d’aquesta manera, restablir el subministrament en el temps més curt possible.

D’altra banda, Endesa ha explicat que la transformació de la xarxa és clau per "assegurar la integració de les energies renovables" i el desenvolupament de les tecnologies que faciliten l'energia distribuïda i el desplegament massiu del cotxe elèctric. Per aquesta raó, un dels objectius és enfortir la resiliència de la xarxa amb la instal·lació de noves tecnologies, fet que la companyia considera clau davant "fenòmens meteorològics extrems que afectin la qualitat del subministrament".

Amb tot, la corporació elèctrica Endesa també preveu incrementar la sensorització dels centres de transformació, amb la instal·lació de 27.800 sensors fins al 2025, cosa que permetria assolir els 50.200 sensors a Catalunya.