Enagás va guanyar 213,1 milions d'euros durant el primer semestre, la qual cosa suposa un descens del 9,8 % respecte del mateix període de 2020, afectada per l'impacte del nou marc regulador de la CNMC per al període 2021-2026, que va entrar en vigor aquest any i suposa una baixada de tarifes. Ara bé, la companyia està aconseguint doblegar l'efecte d'aquest nou marc regulador gràcies al millor rendiment dels seus negocis internacionals i a les seves mètriques financeres.

En l'apartat dels ingressos, Enagás indica que han estat de 480,6 milions d'euros, un 13,2 % menys que entre gener i juny de 2020, a causa de l'acabament del contracte d'Al-Andalus i Extremadura. Ara bé, en aquests primers sis mesos de l'any, l'aportació de les filials del grup ha augmentat un 48,1% respecte al mateix període de 2020. Ha tingut a més un efecte positiu l'increment de l'eficiència, amb un control de despeses operatives del -5,3%, mentre Enagás manté el seu ferm compromís amb l'ocupació.

Per la seva part, el resultat brut d'explotació (ebitda) va ser de 451,3 milions, un 5,9 % menys que un any abans, i les despeses operatives de 142,2 milions, i la inversió es va reduir un 95 % fins als 37,7 milions. Per contra, els ingressos per activitats regulades es van situar en 465,6 milions, el 10,5 % menys, i els d'explotació en 15 milions, el 55,1 % inferior.

Infraestructures

Durant aquest primer semestre, el conjunt de les infraestructures gasistes d'Enagás ha estat 100% disponible i s'ha produït una utilització més important dels actius de transport, un 15% més respecte al mateix període de 2020.

A més, la demanda total de gas natural a Espanya s'ha incrementat un 6,3% respecte al mateix període de 2020, motivat per l'augment del 9,8% de la demanda domèstica i industrial, que representa entorn del 83% del total de la demanda de gas natural a Espanya.

En aquest sentit, es pot apuntar que la demanda residencial va augmentar l'11,8%, influïda per l'increment del consum durant la borrasca Filomena el mes de gener, el que va suposar un consum addicional de 3,8 terawatts i la demanda industrial s'ha incrementat un 9%, per la progressiva recuperació de l'activitat econòmica. Per contra, la demanda de gas natural per a generació d'electricitat en finalitzar el primer semestre de 2021 va disminuir el 7,4% interanual per la generació elèctrica més gran amb energia renovable.

La companyia compta amb una sòlida estructura financera, amb més d'un 80% del deute a tipus fix. A més, Enagás ha disminuït el cost del deute a l'1,8% i explica amb una excel·lent situació de liquiditat amb 3.024 milions d'euros a 30 de juny el 2021. Els fluxos de caixa generats permeten també assegurar la política de remuneració a l'accionista d'Enagás per a 2021, un 1% més que el 2020. Així mateix, la companyia manté el seu compromís amb el dividend per al període 2021-2026.

Descarbonització

En l'àmbit dels gasos renovables i la descarbonització, Enagás està impulsant 55 projectes concrets a tot Espanya juntament amb més de 60 socis, que poden mobilitzar una inversió conjunta total de 6.300 milions d'euros. Molts d'aquests projectes s'han presentat a les diferents manifestacions d'interès obertes pel Govern.

En els últims mesos, la companyia està promovent projectes d'envergadura com la Vall de l'Hidrogen de Catalunya, un macroprojecte amb la Universitat Rovira i Virgili i Repsol, en el qual participen més de 100 agents institucionals i empresarials.

Alhora també està participant a la Vall de l'Hidrogen a la Comunitat de Madrid -amb EDF, Madrilenya Xarxa de Gas i Q-Energy-, la creació d'un hub d'hidrogen verd a les Canàries -amb DISA i altres socis-, i el projecte d'hidrogen verd més important a la Comunitat Valenciana -amb Iberdrola i BP-.

De cara al segon semestre de l'any, Enagás ha completat, juntament amb Alantra, un primer tancament de més de 80 milions d'euros a través del fons de transició energètica Klima.