La patronal de les grans empreses, Foment del Treball, i la patronal de les pimes, Pimec, han declarat la guerra al decret de les renovables presentat pel Govern fa unes setmanes. En un acte on han signat un manifest per impulsar aquest tipus d'energies al Col·legi d'Enginyers Industrials, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre ha assegurat que "podríem dir que hi presentem una esmena a la totalitat. Es tracta d'un decret llei que només genera inseguretat jurídica, paralitza molts projectes i suposa una moratòria encoberta".

A més, totes dues patronals ja han anunciat que plantejaran que el decret llei es tramiti en forma de projecte de llei amb l'objectiu que es puguin presentar esmenes als punts amb els quals no estan d'acord. Sánchez Llibre i el president de Pimec, Antoni Cañete, han coincidit que el món empresarial vol "liderar" el procés de transició energètica, en la necessitat d'impulsar les energies renovables i de deixar d'aplicar moratòries per a aconseguir la sobirania energètica.

Josep Sanchez llibre president Foment Treball - ACN

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre - ACN

En la seva intervenció, Cañete, ha recordat que amb l’entrada en vigor del reial decret llei aprovat pel govern espanyol amb l'esperança de mitigar la pujada de l’electricitat, “la dinàmica de les energies renovables ha quedat aturada a Catalunya”, i ha afegit que “aquesta situació farà difícil complir els ambiciosos objectius europeus, que són reduir les emissions de CO₂ un 55% de cara al 2030 i assolir un continent neutre en carboni el 2050”.

Sobirania energètica per a Catalunya

Per això, el màxim dirigent de Pimec també ha reclamat mesures perquè Catalunya aconsegueixi més sobirania energètica de cara al futur i, per tant, tingui menys dependència de l’exterior alhora que aconseguiria fonts d’energia netes i sostenibles que farien el país més competitiu. En aquest sentit també ha afegit que cal una regulació intel·ligent sobre les renovables que compti amb un ampli consens polític i el concurs de les organitzacions empresarials.

Antoni Cañete president Pimec - ACN

El president de Pimec, Antoni Cañete - ACN

"El nou decret prioritza criteris polítics i ideològics en comptes de criteris mediambientals", ha sentenciat Sánchez Llibre. "Per això, Pimec i Foment hem engegat aquest projecte d'impulsem les renovables per conscienciar que els empresaris, juntament amb l'administració, hem de liderar la transformació energètica", ha conclòs el president de Foment del Treball. El manifest conjunt de les patronals parla d'impulsar aquesta concertació entre administracions públiques, institucions i societat civil, i també d'afavorir la sobirania energètica de Catalunya. "No podem dependre de l'exterior en matèria energètica i que això condicioni el nostre creixement econòmic", han volgut deixar clar Foment i Pimec.

El manifest també aposta per animar aquesta col·laboració publicoprivada i activar d'una vegada les tramitacions dels projectes. "Resulta imprescindible que es deixin d'aplicar moratòries i altres mecanismes de paralització a la multitud de projectes que hi ha a l'espera de ser autoritzats", han conclòs les dues patronals.

Pèrdua d'activitat econòmica

Per part seva, el vicedegà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i president de l’Associació d’Enginyers Industrials, Jordi Renom, ha dit que aquest acte “és especialment oportú, especialment en aquest context de crisi per la pandèmia i l’encariment de l’energia”. Seguidament, ha constatat que el sector de la indústria és un factor de recuperació de l’economia i ha demanat “diàleg i capacitat de lideratge per assolir la utilització d’energies renovables en un nou escenari energètic”, el qual vindrà després d’una reconversió del sistema que “no serà fàcil, però que és molt necessària”.

A continuació la presidenta de la comissió d’Energia de Foment del Treball, Virginia Guinda, ha posat de manifest que “l’impacte sobre l’economia catalana del programa de la Unió Europea per la reducció de les emissions de CO₂ suposarà una pèrdua notable d’activitat econòmica, de poder adquisitiu dels ciutadans i d’un nombre important de llocs de treball”. En concret ha destacat que, l’impacte de la política d’emissions en forma de cost de CO₂ serà uns 2.400 milions d’euros anuals de mitjana, cosa que deixa veure de cop la pèrdua de riquesa, al voltant de 300 euros anuals per a cada català, uns 900 euros per família.

Finalment, el president de la comissió d’Energia de Pimec, Joan Vila, ha destacat la necessitat d’una transició energètica davant la pèrdua de riquesa i l’encariment dels preus de l’energia, que després de la Cimera de Glasgow es pot interpretar que seguiran pujant per esdevenir un veritable vector del canvi energètic. “Les empreses volem liderar aquest procés juntament amb l’Administració, la qual ha d’impulsar la creació de parcs eòlics i d’aprovar una partida de 2.000 milions d’euros en els pressupostos per actuar contra el canvi climàtic amb inversions, per exemple, en la millora del transport públic perquè sigui més sostenible i eficient”, ha conclòs