Les autoritats dels Estats Units van demandar aquest dimecres a Facebook per suposadament operar un "monopoli il·legal". A més, van demanar als tribunals que obliguin a la xarxa social a desfer-se d'Instagram i WhatsApp, dues de les seves aplicacions estrella. La demanda ha estat interposada per la Comissió Federal de Comerç, fiscals generals de 46 estats i dos territoris després de més d'un any i mig d'investigacions.

Segons els demandants, Facebook ha violat les normes antimonopoli amb la seva agressiva estratègia d'adquisicions, una cosa que li ha permès controlar possibles competidors i dominar per complet el mercat.

La fiscal general de l'estat de Nova York, Letitia James, que lidera la demanda estatal, argumenta que "en lloc de competir a base dels mèrits, Facebook va utilitzar el seu poder per suprimir la competència i així poder aprofitar-se dels usuaris i guanyar milers de milions convertint les dades personals en una vaca lletera".

Adquisició d'Instagram i WhatsApp

El 2012, l'empresa de Mark Zuckerberg va adquirir per uns 1.000 milions de dòlars per aconseguir Instagram, una app que havia crescut ràpidament amb l'ús generalitzat de telèfons intel·ligents amb càmeres. Dos anys després, va pagar 19.000 milions per WhatsApp.

En les demandes, les autoritats assenyalen que el ràpid creixement d'Instagram -fundada el 2010 - va ser vist per Facebook com una "amenaça existencial" per al seu poder monopolístic. Després de provar de competir inicialment, Facebook va pagar 1.000 milions de dòlars pel negoci, la valoració del qual era aproximadament la meitat i que per llavors encara no tenia ingressos.

Mark Zuckerberg efe

Mark Zuckerberg, un dels creadors de Facebook. / EFE

El 2014, l'empresa californiana va utilitzar una estratègia similar amb WhatsApp, que havia acumulat ja milions d'usuaris i amenaçava la seva posició al mercat de la missatgeria instantània, i a la que va convertir en la seva adquisició més important.

Ara, les autoritats dels Estats Units demanen els tribunals que obliguin la xarxa social a desfer-se d'Instagram i WhatsApp.

De totes maneres, les demandes presentades són només l'inici d'una batalla legal que pot durar temps i que Facebook està disposada a defensar. "Després d'haver aprovat les nostres adquisicions fa anys, ara el govern vol un segon intent sense importar-li l'impacte que un precedent així tindria per al conjunt de la comunitat empresarial o per a la gent que tria utilitzar els nostres productes cada dia", va indicar la xarxa social en un comunicat.

Després de conèixer-se les demandes, les accions del gegant d'internet van caure amb força en Wall Street i van acabar la sessió amb una baixada de l'1,93%.

Opinió de la Comissió Europea

La vicepresidenta de la Comissió Europea (CE) encarregada de competència, Margrethe Vestager, va qualificar aquest dijous d'"interessant" i "encoratjadora" la demanda de les autoritats estatals i federals dels Estats Units contra Facebook per operar un presumpte "monopoli il·legal".

Vestager ha reconegut que el club comunitari també ha seguit el funcionament de Facebook, encara que en aquests moments es tingui un enfocament "lleugerament diferent" del de la demanda iniciada als Estats Units.

"Tenim un parell d'investigacions en marxa sobre l'ecosistema de Facebook sobre l'ús de dades de consumidors i clients en la publicitat i com el mercat de Facebook està funcionant. Aquests casos no estan tan avançats com als Estats Units, però ho trobo molt encoratjador", va comentar la vicepresidenta de la Comissió Europea, que va reconèixer també que a la UE compta amb una base legal diferent de la qual s'aplica en els Estats Units i que no existeix una prohibició sobre monopolis.

El poder que han acumulat algunes companyies de Silicon Valley en els últims anys s'ha convertit en una font de preocupació per a algunes autoritats, que fins i tot ha provocat punts de trobada entre demòcrates i republicans estatunidencs.