El producte interior brut (PIB) de l’OCDE va superar en el tercer trimestre el nivell anterior a l'esclat de la crisi de la Covid a començaments de 2020, encara que el seu ritme de progressió es va alentir en els mesos d'estiu. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha anunciat aquest dijous en un comunicat que el PIB del conjunt dels països membres va pujar un 0,9% en el tercer trimestre, després d'haver augmentat un 1,7% en el segon.

Això significa que el PIB entre juliol i setembre era un 0,5% superior al de l'últim trimestre de 2019, abans que es fessin notar els primers efectes de la crisi, encara que la situació és bastant desigual a l'interior de l'organització.

Els Estats Units destacaven per haver superat àmpliament el nivell precrisi (1,4%), el que contrastava amb el retrocés que continuava acumulant la Unió Europea (-0,2 %), la zona euro (-0,5%) i encara més el Regne Unit (-2,1%) i el Japó (-2,2%).

D'entre els països del G7, en termes trimestrals la progressió de l'activitat va ser particularment pronunciada entre juliol i setembre a França (3%) i a Itàlia (2,6%), així com en la zona euro com a conjunt (2,2%) i a la Unió Europea (2,1%).

L'augment va ser menys marcatge al Regne Unit (1,3%) i als Estats Units (0,5%). Al Japó es va produir una caiguda del 0,8%. En termes interanuals, la producció va progressar un 4,5% en l’OCDE, una alça a què van contribuir de forma especial al Regne Unit (6,6%) i els Estats Units (4,9%). L'increment va ser menys intens a la Unió Europea (3,9%) i en la zona euro (3,7%), així com en el Japó (1,3%).

Espanya creix un 2%

Pel que fa a Espanya, la seva economia va créixer un 2% en el tercer trimestre de l'any gràcies al gradual aixecament de les restriccions per contenir la pandèmia de la Covid-19 durant l'estiu. Així l'increment interanual se situa en el 2,7%.

L'increment registrat en el tercer trimestre ha estat més moderat de l'esperat pels analistes, fet que contribueix a refredar les expectatives de creixement per al conjunt de l'any. La xifra, publicada aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), es troba lluny del 3% que esperaven bona part dels experts. De fet, el governador del Banc d'Espanya, Fernando Hernández de Cos, va advertir la setmana passada en una compareixença en el Congrés que l'economia espanyola no creixerà tant com ha previst el Govern i va anunciar "una revisió significativa a la baixa" de les seves previsions per a aquest any.

L'INE, per la seva part recorda que aquestes dades són provisionals, ja que falta informació referida al setembre. Això significa que l'avenç de dades publicat aquest divendres podria variar quan es publiquin les dades definitives. Així va ocórrer en el segon trimestre quan es va avançar un creixement del PIB del 2,8% que després es va rebaixar fins a l'1,1%.

Com a conseqüència d'aquella correcció, bona parteixi de les previsions de creixement han estat revisades a la baixa. D'aquesta manera va ocórrer amb les del Fons Monetari Internacional (FMI), que va rebaixar la seva perspectiva d'avenç del PIB espanyol el 2021 del 6,2% al 5,7%; l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), que les ha reduït del 6,4% al 5,5%; o firmes com Funcas, que baixa del 6,3% al 5,1%. El Govern el va fixar en el 6,5%.