El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei pel Dret a l'Habitatge, que ara passarà a les Corts, on es tramitarà pel procediment d'urgència per complir un dels punts clau del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de Sánchez. "És una llei rigorosa, sòlida, compacta i transversal, que blinda la condició social que ha de tenir l'habitatge", ha dit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, que ha assegurat que el text "respecta plenament les competències autonòmiques". Serà la primera llei que regularà aquest dret constitucional, i incorporarà mesurades per reforçar els parcs públics d'habitatge i afavorir l'accés a ella a través d'instruments que incrementin l'oferta a preus assequibles. La ministra Sánchez ha qualificat d'"imprescindible" el contingut de la futura norma, que ve a solucionar problemes davant dels quals "el mercat s'ha mostrat ineficaç". "Aquesta llei no va en contra dels propietaris, sinó de l'especulació", ha recalcat Sánchez.

Menció especial ha dedicat la ministra a l'informe desfavorable emès la passada setmana pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), amb el vot particular de cinc vocals del sector progressista. En aquest sentit, ha manifestat el seu "respecte absolut" pel criteri de l'òrgan dels jutges, si bé ha recordat que el document és "preceptiu, no vinculant". "El govern espanyol manté que delimitar el camp d'actuació de l'Estat en matèria d'habitatge per formar parcs públics d'habitatge i fixar patrons per promocionar cases dignes i assequibles als més vulnerables i febles, no envaeix competències autonòmiques", ha recalcat Sánchez. En qualsevol cas, ha afegit, analitzem amb deteniment l'informe del CGPJ i se n'han incorporat algunes de les observacions i comentaris que milloren la llei des del punt de vista de la tècnica normativa, això és, "que aclareixen l'entesa entre competències de l'Estat i de les comunitats autònomes".

Impedirà la desqualificació de pisos protegits

La nova llei d'habitatge establirà la qualificació indefinida de l'habitatge protegit i garantirà sempre, almenys, un període de trenta anys per a la seva desqualificació. El projecte, a més fixarà unes condicions bàsiques en l'àmbit estatal que definiran un règim de protecció pública permanent dels habitatges protegits que es promoguin sobre terra qualificat de reserva, mentre que en la resta de supòsits, es fixarà un termini de desqualificació de trenta anys.

En el text s'informa que les comunitats podran establir els seus propis períodes per a la desqualificació, que mai no podran ser inferiors a trenta anys ni podran aplicar-se a habitatges edificats sobre reserva de terra protegit. Actualment, cada comunitat autònoma estableix els seus propis períodes de desqualificació. El projecte incorpora una disposició transitòria en la qual es confirma que la llei s'aplicarà a "tots els habitatges qualificats amb algun règim de protecció pública amb independència de la data de la seva qualificació definitiva". Aquesta mesura no tindrà caràcter retroactiu, en no suposar un benefici propi per al subjecte, segons han confirmat a Efe fonts del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.