Un total de 1.110 economistes catalans han analitzat el paradigma actual, establint un ordre dels problemes que s'haurien de tractar per intentar millorar l'economia de Catalunya en el camí de la recuperació. L'atur continua sent el principal inconvenient de l'economia, seguit pel dèficit fiscal de Catalunya amb l'Estat, la situació política actual, la manca de reformes estructurals, les infraestructures i les comunicacions, segons queda reflectit a l'enquesta de situació econòmica del Col·legi d'Economistes de Catalunya. Ara bé, convé remarcar que l'atur a Catalunya es va reduir durant el mes de febrer respecte al mes anterior, mentre que incrementava en el conjunt de l'Estat, fet que potser modificaria aquest primer percentatge. 

D'altra banda, el 87,4% dels economistes catalans considera imprescindible i urgent que es dugui a terme una reducció dels preus de l'energia elèctrica per impulsar l'economia catalana i espanyola mentre que només un 7,3% considera que no és urgent abaixar el preu de l'electricitat i el 5,3% restant prefereix no decantar-se per cap de les opcions. 

Més confiança

En total, un 47,3% dels enquestats considera que la situació actual de l'economia catalana és millor que la de fa un any, mentre que un 39,1% creu que és igual i un 13,1% entén que és pitjor. En comparació al mes de novembre, el percentatge de col·legiats que pensa que la situació és millor ha disminuït, però en una proporció menor al descens del període d'estiu a tardor. La tendència evidencia una millora de les expectatives però amb una lleugera correcció que posa de manifest un creixement més moderat que el de la primera etapa sortint de la crisi. De cara al futur, un 54,3% creu que l'economia catalana seguirà igual, mentre que un 30,1% opina que millorarà i un 14,4% considera que empitjorarà. La confiança en la recuperació augmenta en comparació a l'enquesta anterior, puja el percentatge d'optimistes a la vegada que es redueixen els que preveuen un estancament o un empitjorament de l'economia.