La sostenibilitat i la preservació del medi ambient són temes cada vegada més cabdals per a la nostra societat. Però sovint la preocupació teòrica no implica necessàriament una acció real. L'administració, les empreses i els emprenedors tenen ara més que mai l'oportunitat d'aprofitar els avantatges de l'economia circular, on el cicle de vida dels productes s'allarga gràcies a un millor disseny econòmic i ecològic, una òptima gestió del tractament dels residus i un ampli ventall de nous models de negoci. Reutilitzar, reparar, reciclar i refabricar és possible si es vol fer possible. 

Cada europeu consumeix catorze tones de matèries primeres i genera unes altres cinc de residus per any. Una dada que ha servit per donar el tret de sortida a la jornada "Liderant el canvi cap a una economia circular", organitzada a la seu d'Abertis pel Club d'Excel·lència en Sostenibilitat on s'han exposat diferents estratègies empresarials per crear un model més competitiu i innovador alhora que respectuós amb el medi. La Comissió Europea ja fa setmanes que ha començat a treballar amb un pla d'acció i propostes legislatives sobre l'economia circular, la qual serà, segons el secretari general del fòrum empresarial, Joan Alfaro, "un dels principis bàsics que erigiran la UE en els pròxims anys."

Gràfic de l'economia circular realitzat pel Parlament Europeu. 

Recursos finits i eficients

Fins al moment, l'economia s'ha basat en un model lineal de producció massiva mitjançant economies d'escala partidàries de "com més productes, millor" i "com més barat, encara molt millor". Una estratègia que Alfaro ha definit com "del bressol a la tomba" passant per "agafar, fer i desfer" i que suposa més de 2 mil milions de residus a la UE, dels quals 40.000 són tòxics. I conscients que aquest no és el model desitjat, el Club d'Excel·lència sostenible pretén convertir el mite de l'economia circular en realitat. Un cop de timó de la propietat o el consum a la utilització. Del bressol al bressol.

"Millorar l'aprofitament dels recursos és mediambientalment necessari i econòmicament rendible", ha assegurat el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joan Aregio. Sota una competència creixent, la problemàtica de l'economia és distribuir de forma eficient recursos finits entre necessitats infinites. I en aquest sentit, l'aposta per l'economia circular és també "una estratègia de creixement sostenible, ocupació, innovació i competitivitat", que alhora permet identificar oportunitats empresarials, assessorar i facilitar la implementació de projectes, així com promocionar el territori i les energies renovables.

Una prioritat i una assignatura pendent

Per la seva banda, la responsable de Desenvolupament Sostenible de la Generalitat, Mireia Cañellas ha explicat que l'economia circular és una "prioritat" tant per a Catalunya com per la UE mentre que "les energies renovables són encara una assignatura pendent". Per això, l'estratègia de la Generalitat es basa a donar coherència i visibilitat al model i optimitzar-lo, sector a sector, amb nous projectes pilot i amb més col·laboració público-privada.

"Tots tenim un paper i només avançant junts ho podrem fer realitat", ha conclòs Cañellas per tal de reiterar la importància de construir una visió de l'economia circular compartida entre tots. Des dels centres de recerca i innovació fins a les persones, passant per les empreses i l'administració. Més enllà del mite, una qüestió de responsabilitat que encara té molta societat per recórrer.