L'economia catalana ha crescut un 1,8% interanual el tercer trimestre, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Idescat i el departament d'Economia i Hisenda. La xifra és dues dècimes més baixa que en el primer i el segon trimestre, quan l'economia creixia al 2%, i confirma la "pèrdua gradual del dinamisme" econòmic.

Segons el departament d'Economia, Catalunya es veu afectada per "la feblesa del comerç internacional" i pels efectes que ha tingut la guerra comercial en la confiança i l'evolució del sector industrial. En termes trimestrals, el PIB català avança un 0,4%. Malgrat tot, l'economia catalana creix set dècimes per sobre de la mitjana de la zona euro a nivell interanual, i dues dècimes més a nivell trimestral.

Per sectors

Segons Economia i Hisenda, "la moderació del creixement de l'economia catalana és menys acusada que l'observada el 2018 i s'enquadra en un any que es preveu com el pitjor per a l'economia internacional des del 2009". El sector serveis, que és el més important a Catalunya, creix un 2,8% interanual, una dècima més que al segon trimestre. La despesa dels turistes estrangers augmenta un 4,3% anual fins a l'agost, tot i la contenció en el nombre de visitants. Pel que fa a la construcció, creix un 3,4% interanual el tercer trimestre, més moderat que en l'anterior, però encara per sobre de la resta de sectors.

Les pitjors dades són les del sector industrial, que és el més afectat per l'afebliment del comerç mundial, i que recula un 0,7%, igual que en el segon trimestre. Les exportacions avancen, però a un ritme moderat, del 2,1%. L'activitat del sector agrícola i pesquer cau un 2,8%.

Pel que fa al mercat de treball, l'ocupació creix un 2% interanual, segons l'EPA, o un 2,4% segons les dades d'afiliació a la Seguretat Social. En canvi, però, l'atur se situa en el 10,9%. La taxa de temporalitat és del 22,8%, similar a la d'ara fa un any. Finalment, els costos laborals han augmentat un 2,7% durant el primer semestre, en un context de moderació de la inflació. Aquestes dades s’emmarquen en una tendència a l’alça iniciada el 2018, després d’un període d’evolució moderada o a la baixa.