La incertesa política pel procés constituent, així com la falta d'un acord polític que permeti investir un president a Espanya i els efectes del Brèxit, no influeixen en el creixement de l'economia catalana. Així es desprèn de l'informe trimestral de conjuntura catalana que treu avui a la llum la Cambra de Comerç de Barcelona, que posa de manifest que en el segon trimestre de l'any el Producte Interior Brut (PIB) català ha augmentat un 0,7% intertrimestral i que Catalunya continua creixent per damunt d'Espanya per catorzè mes consecutiu.

D'aquesta manera, el ritme de creixement interanual del PIB del segon trimestre no seria tan positiu com es preveia (3,6%) i es quedaria en el 3,3%. A més, el creixement del PIB no variarà gens el tercer trimestre en relació al segon i es preveu que sigui calcat al d'ara -un 0,7%-, fet que comportaria una "lleugera desacceleració" de la taxa de creixement interanual, baixant del 3,3% citat al 3,2%.

Cambra de Comerç de Barcelona

L'efecte Brèxit

El Brèxit podria comportar un impacte negatiu en l'economia catalana de cara el 2017 –o no–. De moment, l'economia es manté i el fet que el Regne Unit votés 'sí' a marxar de la Unió Europea no ha afectat, però la Cambra de Comerç vol ser prudent i és per això que ha revisat a la baixa la previsió del creixement del PIB català per l'any vinent, tot estimant que l'efecte del Brèxit podria afectar el PIB en dues dècimes, i rebaixa el seu creixement del 2,6% al 2,4%.

Ara bé, un 2,4% de creixement continua sent superior a la mitjana històrica, i supera en un punt la previsió d'un 1,4% de la zona euro per aquest any. I no només això, entre aquest any i el vinent, la Cambra preveu un augment de l'ocupació de 182.100 llocs de treball a Catalunya.

Formar govern

Tot i que aquesta situació és prou positiva per Catalunya, tant per les empreses com per a les famílies, la Cambra alerta que "els riscos van en augment" i, per això, demana de manera "urgent" que es formi un nou govern espanyol "al més aviat possible" per tal "que engegui les reformes econòmiques que necessita el nostre país".

Ara bé, el govern que reclama la Cambra ha de tenir "prou suport parlamentari per afrontar amb un mínim d'estabilitat els principals reptes pendents". Per això, demanen que l'executiu que es conformi tingui "visió a llarg termini", així com que estigui "compromès i amb l'estabilitat pressupostària i orientat a la creació d'ocupació de qualitat i a l'augment sostenible de la productivitat".

Els tres eixos, doncs, en els que s'hauria de basar el nou govern estatal haurien de ser el creixement empresarial, la internacionalització i la innovació. La fórmula -quasi màgica- que proposa la corporació és que "tots els partits siguin conscients de la importància que té formar un govern estable per consensuar les mesures que permetin consolidar la recuperació en un període de creixent incertesa de l'economia mundial".

I és que si Espanya camina cap a unes terceres eleccions, o forma govern, però un govern "massa fràgil", això "podria tenir conseqüències molt negatives".

La dada més positiva

L'ocupació a Catalunya amplia el seu diferencial amb el conjunt de l'Estat i així ho demostren les dades dels afiliats a la Seguretat Social. El primer trimestre, l'ocupació en territori català era del 3,5%, mentre que el segon ha pujat fins al 3,6%, superant, d'aquesta manera, el creixement registrat a la resta d'Espanya del 2,7%.

La construcció ha estat el sector on més ha crescut aquest darrer trimestre l'ocupació, tot i que actualment només representa el 6% del total de Catalunya, mentre que el sector serveis, per la seva banda, ha crescut en un 3,9%, però representa el 82% del total de l'ocupació creada en el segon trimestre.

Confien més en Catalunya que en l'Estat

La confiança empresarial en Catalunya es manté estable en un valor elevat per al tercer trimestre i superior -també- al de la resta d'Espanya. L'Índex de Confiança Empresarial Harmonitzat el situa en 139,1 punts, quatre dècimes més que el trimestre anterior, però 1,1 punts més que el tercer trimestre del 2015.