L'economia catalana segueix creixent però ''modera el ritme'' de creixement del PIB el tercer trimestre d'aquest any fins a situar la taxa interanual en el 2,7%, quatre dècimes menys que el trimestre anterior, després d'un creixement intertrimestral del 0,6%, una dècima menys que per període anterior, segons l'estimació avançada que elabora conjuntament l'Idescat i el departament de la Vicepresidència i Economia i Hisenda. Amb tot segueix creixent més que el conjunt d'Espanya, que puja a ritmes del 2,5%. 

La taxa interanual del tercer trimestre se situa per sota del 3%, cosa que no es veia des del quart trimestre del 2014 (2,8%), ara fa prop de quatre anys. Vicepresidència destaca que el creixement interanual del PIB català se situa dues dècimes per sobre del conjunt de l'Estat i un punt per sobre de la zona euro.

Refredament generalitzat a l'economia europea

La desacceleració de l'economia catalana s'explica per un refredament generalitzat de l'economia global i dels països de la zona euro, ''en bona mesura per les tensions comercials a escala internacional'', segons explica la nota de l'Idescat. A més d'aquestes tensions comercials en el mercat internacional, especialment per la guerra comercial entre Estats Units i Xina, altres factors estan impactant en aquesta desacceleració com són l'encariment del preu del petroli, l'apreciació del dòlar que encareix les exportacions dels productes i el to menys expansiu de la política monetària del Banc Central Europeu (BCE). 

Per sectors d'activitat, les empreses de serveis, les que aporten més a l'economia catalana, han registrat una taxa interanual el tercer trimestre del 2,7%, una dècima més que el segon trimestre. El components del sector serveis que han ajudat aquesta millora d'una dècima ha estat el comportament més dinàmic de les activitat científiques i tècniques i de les activitats administratives a més de l'activitat turística que tot i recular entre juliol i agost en nombre de visitants un 2,7% creix en ingressos per despeses en un 6,7% en el mateix període. 

La construcció continua amb una ''forta expansió'' el tercer trimestre, amb un creixement interanual del 5,1%, el que més creix de tots els sectors d'activitat. El sector industrial és el que més ha ajudat a consolidar aquesta desacceleració de l'economia el tercer trimestre amb una taxa interanual del 2,7%, 1,6 punts menys que el trimestre anterior (4,3%). 

Vicepresidència explica que es raonable que sigui el sector industrial el que més redueix el seu pes en l'economia catalana perquè també és el sector ''més exposat a l'exterior i per tant el sector més directament afectat per la dinàmica de la demanda externa''. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat