El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, que ha comparegut aquest dijous davant la premsa per última vegada com a màxim responsable de la política monetària de la zona euro, no ha reservat cap sorpresa per a l'ocasió i ha tancat la seva etapa reclamant a els líders polítics la creació d'una facilitat fiscal europea que permeti fer front en millor situació a la propera crisi. "El meu llegat és no rendir-me mai", ha resumit Draghi com a colofó ​​als seus vuit anys al capdavant del BCE, entitat que ha transformat completament, dotant-la d'una major capacitat d'actuació, el que li ha fet guanyar també agres crítiques des de les files més ortodoxes.

El banquer romà, que entre els seus èxits al capdavant del BCE pot comptar "haver salvat l'euro donant a Europa l'oportunitat d'esmenar els errors comesos" en el seu procés d'integració, ha defensat que l'eurozona requereix d'una "capacitat fiscal", similar a mecanismes existents en altres unions monetàries, encara que per aconseguir-ho han de canviar-coses. "S'ha de dissenyar de manera que limiti el risc moral. El disseny de les regles és molt important. Crec que és el principal", ha apuntat.

En el seu comiat, Draghi ha reiterat la necessitat que altres actors, a part de la política monetària, intervinguin amb més decisió per assolir completament els beneficis de les mesures de política monetària adoptades, advertint que el major perill que plana sobre el futur és el d'una recessió, ja sigui global o circumscrita a la zona euro. "Si es vol veure tipus més alts més aviat, la política fiscal hauria d'actuar", ha emfatitzat.

Les dades entrants des del passat mes de setembre confirmen la nostra avaluació prèvia d'una debilitat perllongada en les dinàmiques de creixement de la zona euro, així com la persistència de riscos a la baixa i escasses pressions de preus, de manera que els riscos per a les perspectives de l'eurozona segueixen inclinats a la baixa, ha assenyalat.

No obstant, el president del BCE ha reconegut que els últims esdeveniments que han contribuït a reduir la probabilitat d'un 'Brexit' desordenat han ajudat a millorar la situació, tot i que ha assenyalat que l'evolució registrada a la regió des de setembre ha confirmat que la decisió d'actuar del Consell de Govern "estava plenament justificada".

Pel que fa a la seva successora, Christine Lagarde, Mario Draghi va confirmar que la francesa va estar present a la reunió del Consell de Govern, tot i que no va intervenir en les discussions i evitant pronunciar cap paraula que pugui ser presa com una recomanació a l'exdirectora del Fons Monetari Internacional . "Ella sap perfectament el que cal fer. No necessita consell", ha indicat.

Així mateix, Draghi, que s'ha mostrat particularment orgullós "d'haver seguit sempre el mandat rebut", no ha volgut donar cap pista sobre quin serà el seu futur un cop abandoni el BCE. "Pregunteu a la meva dona. Ella probablement ho sàpiga", ha conclòs.