Els diners en efectiu van mantenir un "alt grau" de maneig i ús ordinari el 2020, any en què va doblar el volum de diners mobilitzats en el comerç electrònic malgrat els efectes socials generats per la crisi sanitària derivada de la pandèmia del coronavirus, segons el Instituto Coordenadas.

Així ho reflecteix l'informe 'Anàlisi sobre els diners en efectiu a l'Informe Institucional del Banc d'Espanya', que assenyala que l'organisme econòmic va lliurar 87.395 milions d'euros a les entitats de crèdit, la qual cosa suposa una caiguda del 6,5% respecte a 2019.

Malgrat disminuir la quantitat d'efectiu lliurada pel Banc d'Espanya, el Instituto Coordenadas certifica que el seu ús va doblar el volum total del comerç electrònic que, segons estimacions elaborades a través de les primeres dades trimestrals de la CNMC, es va situar en els 49.000 milions d'euros el 2020.

"És a dir, el 2020 i malgrat la conjuntura de la pandèmia que va impactar de forma considerable en la mobilitat de les persones i en activitat comercial de les botigues físiques i, per extensió en l'ús de l'efectiu, els diners físics s'ha utilitzat gairebé el doble que els diners gastats en comerç electrònic", resumeixen el Instituto Coordenadas.

160.551 milions d'euros

Aquest volum de diners en efectiu subministrats als bancs en va representar més de la meitat dels pagaments que es van fer per TPVs el 2020, quan va assolir els 160.551 milions d'euros. En aquest sentit, els analistes de l'Institut consideren l'ús de l'efectiu i l'economia de proximitat en espais físics segueixen sent les "fórmules preferides" de compra i pagament per part dels espanyols, encara que no "desestima" l'"auge" del comerç electrònic.

Sobre això, el Instituto Coordenadas va destacar que la preferència pels diners en efectiu per als pagaments a Espanya es manté malgrat la tendència en els últims anys al "desmantellament" de sucursals bancàries i caixers automàtics, la "intensiva" digitalització dels clients bancaris, les dificultats que han suposat les restriccions de mobilitat i tancament de comerços i hostaleria.

Per a l'organització, aquesta circumstància és una mostra de la "fortalesa" i l'"important paper" dels diners en efectiu per a la ciutadania, i recorda que el volum de diners en efectiu lliurats pel Banc d'Espanya als bancs va descendir en una proporció que és gairebé la meitat de la caiguda del PIB registrada el 2020 a Espanya, quan l'economia es va desplomar un 11%.

D'altra banda, l'anàlisi destaca que l'Informe del Banc d'Espanya apunta que la demanda més gran de l'efectiu i la seva retenció com a mesura de seguretat han produït la "paradoxa" d'un notable creixement de l'emissió neta el 2020 —en 459 milions de bitllets i 20.402 milions d'euros— davant del 2019, resultant positiva "per primera vegada des de 2007".

"Pot donar pista que els espanyols han vist en els diners en efectiu un element de seguretat personal que no trobaven en altres actius o productes financers", prossegueix l'anàlisi de el Instituto Coordenadas. De la mateixa manera, el valor de l'efectiu en circulació en el conjunt de la Unió Europea ha assolit els seus màxims històrics en els últims dotze mesos.