La plataforma de comerç electrònic Temu està sent objecte de recents investigacions a Europa centrades en presumptes pràctiques il·legals. L'Autoritat Hongaresa de la Competència (GVH) ha obert una investigació contra Whaleco Technology Limited, l'operador europeu del mercat online Temu, per presumptes pràctiques comercials deslleials i engany als consumidors.

En un comunicat publicat aquesta setmana, l'esmentat organisme públic assenyala que és probable que Whaleco Technology Limited estigui duent a terme pràctiques referents al preu de venda i promoció en el seu lloc web i a través de l'aplicació mòbil Temu, per entendre que podria induir a engany dels consumidors i que les ofertes promocionals de productes disponibles al web i en l'aplicació de la plataforma poden tenir l'efecte general d'instar i pressionar psicològicament els consumidors perquè prenguin una decisió de compra.

El GVH ha observat que el lloc web podria haver incorregut en presumptes pràctiques comercials enganyoses en relació amb les característiques essencials dels productes, especialment sobre el seu impacte mediambiental. A més, el GVH també considera que Temu és presumptament susceptible de fer el fals efecte que els productes que promociona i comercialitza són lícitament comercialitzables, malgrat que no porten la marca de conformitat "CE".

Aquesta investigació per part de l'autoritat hongaresa se suma a altres fronts oberts sobre les activitats de Temu relacionades amb la Llei de Serveis Digitals. També aquesta setmana, un portaveu de Coimisiún na Meán, la nova comissió irlandesa per regular la radiodifusió i els mitjans de comunicació en línia i responsable de la supervisió de la Llei de Serveis Digitals al país, va declarar a Euronews que Temu forma part de l'àmplia revisió de l'agència en l'àmbit d'aplicació de les normes de la UE sobre plataformes. Aquesta llei estableix que les empreses amb més de 45 milions d'usuaris es consideren plataformes en línia molt grans (VLOP), la qual cosa significa que s'han d'enfrontar a normes més estrictes per combatre els continguts il·lícits i nocius i la falsificació de productes a les seves plataformes.

'Financial Times' va publicar aquest mes de març un article sobre pràctiques suposadament poc ètiques de la companyia xinesa amb exempleats que denuncien que Pinduoduo, matriu de Temu, presumptament va recórrer a detectius per impedir que un empleat que es va incorporar en 2022 després d'acabar la universitat i va marxar un any després incomplís els seus acords anticompetència.

En la investigació del 'Financial Times' s'assenyala que l'empresa xinesa suposadament ha vigilat repetidament antics empleats que marxaven a la competència i els hauria demandat per fer complir acords de no competència.